Sidrabe (koris)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par kori. Par citām jēdziena Sidrabe nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Sidrabe
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Jelgavas novads, Latvija
Žanri kora mūzika
Darbības gadi 1918—pašlaik
Mājaslapa Sidrabe draugiem.lv

Sidrabe ir Jelgavas novada Lielplatones, Platones un Elejas pagastu jauktais koris. Kora zīmols ir Vēlme atklāt mūzikā ikkatru vārdu un domu un moto Stabilitāte, vienotība un mūzika no sirds! Kora diriģenti ir Guntis Pavilons un Zita Kurševa. Līdz 24.09.2011. arī Ilva Krauze.

Koris "Sidrabe" dibināts 1918. gadā Lielplatonē, tomēr ir dokumentālas ziņas par to, ka jau 1893. gada 28. jūnijā tika nodibināta Platones latviešu dziedāšanas biedrība. 1983. gadā koris iegūst nosaukumu Sidrabe - par godu Sidrabes upītei, Lielupes pietekai, kas tek cauri Sidrabes ciemam un Lielplatones pagastam.

1990. gadā, pēc padomju kultūras sistēmas sabrukuma daudzos pagastos koru kustība apsīkst un "Sidrabē" apvienojas trīs pagastu - Lielplatones, Platones un vēlāk arī Elejas dziedātāji - pavisam kopā 39 kora dalībnieki.

Kora repertuārā ir dažādu žanru mūzika - latviešu kora mūzikas klasika, tautas dziesmu apdares, dažādu laikmetu un autoru reliģiskā mūzika, mūsdienu latviešu komponistu kora mūzika.

"Sidrabe" regulāri koncertē ne tikai savos pagastos un citur Jelgavas novadā, bet arī sniedz koncertus Jelgavas pilsētā un Rīgā. Tāpat arī koris regulāri piedalās Latvijas koru festivālos un dziesmu dienās un piedalījies arī visos Dziesmu svētkos.

Sasniegumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2009. gadā kopā ar Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jaukto kori "Aura" iestudēta Pētera Barisona kantāte "Brīnumzeme".

2010. gadā koris "Sidrabe" sadarbībā ar kori "Aura" laida klajā savu pirmo audio CD "Lai tāpēc šodien torņi skan!"

2011. gadā koris "Sidrabe" pirmo reizi piedalījās starptautiskajā garīgās mūzikas konkursā Kauņā,[1] kur ieguva Sudraba diplomu.[2]

2011. gadā Latvijas koru skatē [3] koris "Sidrabe" iegūst 1. pakāpes diplomu un dalītu pirmo vietu starp Jelgavas koru apriņķa (Jelgavas, Ozolnieku un Olaines novadi, Jelgavas pilsēta) jauktajiem koriem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Kaunas Musica Religioza 2011 Participants(angliski)
  2. Uldis Veilands. «Korim «Sidrabe» Kauņā sudrabs». Zemgales ziņas, 2011. gada 4. martā. Skatīts: 2011. gada 22. aprīlī.[novecojusi saite]
  3. Uldis Veilands. «Koru skates: ar decibeliem un azartu». Zemgales ziņas, 2011. gada 9. maijā.[novecojusi saite]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diskogrāfija
Par kori citos resursos
Zemgales Ziņas par kori "Sidrabe"
Sidrabes fotogalerija