Smutnye Vremena

Vikipēdijas lapa

Smutnye Vremena (krievu: Смутные Времена; Juku Laiki) ir ukraiņu programmētāju Dmitrija Demčuka (Humpy) un Nikolaja Kuļika (Mina White) 2003. gadā izveidota daudzspēlētāju tiešsaites lomu spēle uz pārlūmprogrammas ar RPG elementiem. Spēlei nepieciešama piekļūšana Internetā, minimālas prasības ir Microsoft Internet Explorer 5.5+.


Spēles process[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēles personāži ir orki, cilvēki un elfi. Spēles mērķis ir virtuāla personāža attīstība, kas paredz piedalīšanos cīņās starp spēlētājiem un pieredzes saņemšanu, kā arī kvestu uzdevumu izpildīšanu un dažādu spēļu profesiju apguvi. Personāži tāpat var stāties virtuālās laulībās, iereģistrēt klanus un avīzes, personiskus aizsargus un personas lietas.

Administrācija — klana «Dumpja Laika bruņinieki» locekļi. Dotajiem spēļu personāžiem nav priekšrocību.

Spēļu pasaule sastāv no divām lielpilsētām, Albinaras (pilsētas, kurā nav iespējams maģijas pielietojums) un Avalonas, kā arī dažiem ciematiem. Pārvietošanās pa apkārtnēm un pilsētu tiek izpildīts, izmantojot karti.

Maģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēles pasaule ir dalīta uz diviem apgabaliem, kur var vai nevar pielietot maģiju. Spēļu procesā var izmantot atšķirīgus maģiskus priekšmetus : eliksīrus, rūnas, artifaktus, maģiskus apmetņus un citus priekšmetus.

Rūnas tiek izmantotas cīņā spēļu personāža īpašību pastiprināšanai vai uzbrukumam uz citiem spēlētājiem. Eliksīri tiek izmantoti personāža parametru pastiprināšanai, noguruma samazināšanai. Apburšanu pielietojums ir spējīgs izmainīt cīņas gaitu, pastiprināt līdzgaitnieku vai novājināt pretinieku, iesaukt palīgā spēcīgu sabiedroto vai atsaukt ienaidnieku avatarus. Apburšanu pielietojums patērē maģisku resursu — manu. Pakuplināt izsmelto manas krājumu var maģisku mākslu Akadēmijā. Dievīgas rūnas un apburšanu komplektu spēlētāji var saņemt pēc lūgšanas kādam dievam dievnamā. Avatar - tas ir programmas vadīts personāžs, atnākošs palīgā cīņā pēc īpašnieka izsaukuma. Orbi - tie izseni artefakti, kuros ir noslēgta stihiju enerģija, tiek pielietoti cīņā īpašnieka iespēju uzlabojumam un pretinieka spēju samazināšanai. Maģiski apmetņi - magu apģērbs, kas dod lielāku apburšanuas varbūtību un palielina manas daudzumu.

Profesijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dumpja Laikos spēlētāji var apgūt resursu profesijas (ogļracis, pļavsvilpis, mežcirtējs, zvejnieks), tirdznieciskas (tirgonis) un ražojošas (juvilieris, kalējs, alķīmiķis, galdnieks un pavārs). Profesiju apgūšana palīdz nopelnīt spēļes naudu.

Klani[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēles personāži var apvienoties pa interesēm, kopējiem mērķiem un idejām. Klanos eksistē personīgā hierarhija. Klani viens ar otru var būt dažādās diplomātiskas attiecībās, apvienoties, karot. Personāži, kas pastāv klanos, var sagrābt pilis un uzbrukt viens otram ar klanu uzbrukuma rūnas palīdzību, kā arī atnākt palīgā asiņainā cīņā sabiedrotajiem.


Kvesti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēlētāji var piedalīties dažādos kvestos: atsist monstram nolaupīto jaunavu; iziet cauri labirintam, vācot atšķirīgus artefaktus; atsist uzbrūkošajiem monstriem to vai citu lokaciju; nogādāt adresātam vēstuli, kura ir atrasta pilsētas apkārtnēs; uzlaust pazaudēto lādīti; izpildīt svešinieka uzdevumu. Par sekmīgu uzdevumu izpildi dalībnieki saņem atšķirīgus bonusus spēļu naudas, pieredzes, artefaktu, resursu veidā.

Atjaunošana un personāža pastiprināšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cīņās spēlētāji saņem traumas, tērē veselību un pagurst. Iegūstot resursus vai strādājot ražošanā, tie tāpat nogurst. Ja neka neuzsākt, personāžs pilnībā renovē veselību par 30 minūtēm un kompensē 100% noguruma par 2 stundām, bet trauma var pāriet par dažām stundām. Ir personāža paātrinātās atjaunošanas daži veidi: atpūsties viesnīcā, privātmājā vai pilī; izārstēt traumu slimnīcā; ieturēties krogā; izdzert maģisku eliksīru, kas samazina nogurumu.

Pastiprināt personāžu tāpat var dažos veidos: saņemt no dieviem rūnas; izdzert eliksīru, kas palielina spēlētāja īpašības; pielietot cīņā maģisku orbu; uzvilkt mugurā bruņas, juvilieru izstrādājumus.


Naudas peļņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēļu valūta ir dukāti un zelts. Dukātus var nopelnīt dažādos veidos: pēc pārejas kārtējā līmeņī, nodarbojoties ar tirdzniecību, ražošanu; strādājot uz projektu, piedaloties godalgu aptaujās, konkursos, turnīros, uzvarot cīņās ar likmēm, veiksmīgi izpildot spēļu kvestus. Zeltu iespējams iegūt pie oficiāliem dīleriem par reālu naudu, bet izmantot to iespējams tikai dāvanu pirkumam specializētajā veikalā.


Likums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēlēs likumus jājievero katram spēlētājam. Likumības ievērošanu spēles teritorijā uzmana Svētās Inkvizīcijas Ordenis — īpaša struktūra, ko projekta administrācija pilnvaroja ar plašām funkcijām. Kārtību spēles forumā uzmana moderatori, ko iecēla projekta administrācija. Spēlētājiem ir iespēja tāpat izšķirt konfliktus Zvērināto tiesā.

Spēlētāju sabiedrība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Projektā eksistē klani un klansajti, kas satur lielu daudzumu derīgas informācijas: enciklopēdijas, padomes par kvestiem, izziņu informāciju par spēli un daudz ko citu. Aktualus notikumus atspoguļo spēles avīzes, kuru publicējumi ikdienā parādās uz spēles saita titullapas. Saskarsme tāpat iespējama forumā. Projekta attīstība atspoguļojas «Izziņu izdevimā par spēli».

Spēle apvieno Krievijas, NVS, Austrumu Eiropas un citu valstu spēlētājus, tai skaitā no Latvijas. Spēlētāji veido personiskus saitus, kas ir veltīti projektam, regulāri svin spēles šūpuļsvētkus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]