Staņislavs Penkoslavskis

Vikipēdijas lapa
Staņislavs Penkoslavskis
Stanisław Pękosławski
Personīgā informācija
Dzimis nezināms
Miris īsi pirms 1588. gada 12. jūlija
Nodarbošanās karavīrs, valsts darbinieks

Staņislavs Penkoslavskis (poļu: Stanisław Pękosławski, dzimšanas gads nezināms, miris īsi pirms 1588. gada 12. jūlija) bija poļu augstmanis, karaļa rotmistrs. Poļu Vidzemes ģenerālkomisārs, Sandomežas un pirmais Alūksnes stārasts. Litenes muižas dibinātājs.

Dzīvesstāsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimšanas gads un vieta nezināma. Zināms, kā Staņislava tēvs Pjotrs mira pirms 1574. gada, un Staņislavs bija vecākais no četriem brāļiem. 1576. gadā kā Krakovas vojevodistes pārstāvis sejmā Toruņā. Karoja poļu armijā Livonijas kara laikā kampaņās pie Polockas, Veļikije Lukiem un Pleskavas

Stefana Batorija uzturēšanās laikā Rīgā (no 1582. gada 12. marta līdz 2. maijam) komandēja Alūksnes garnizonu un tika iecelts par Poļu Vidzemes ģenerālkomisāru. Pārbaudīja Vidzemes muižnieku titulu legalitāti. 1583. gadā pabija Krakovā, kur kārtoja jautājumus par Vidzemes valsts iekārtu. Veica muižniecības īpašumu revīziju. Piedalījās sadursmēs ar dāņiem par Piltenes bīskapiju. 1584. gadā tika ievēlēts Sejmā un tajā pašā gadā veica Sejma maršala pienākumus. Piedalījās karaļa ievēlēšanas sejmā 1587. gadā.