Stadions

Vikipēdijas lapa
Skonto stadions Rīgā

Stadions (grieķu: stadion no mērvienības stadijs) ir sporta laukumu, vieglatlētikas sektoru, skatītāju sektoru un palīgbūvju komplekss, kas domāts sporta un citu pasākumu rīkošanai.

Stadions varbūt atklāts, kā arī slēgts. Stadions tiek izmantots sporta pasākumiem, treniņiem, kā arī lieliem masu pasākumiem, piemēram, koncertiem. Stadioni ir vai nu universāli, vai arī specializēti. Universāls stadions ļauj izmantot to dažādiem sporta veidiem, piemēram, vieglatlētikai, komandu sporta spēlēm. Specializēti stadioni ir domāti vienam sporta veidam, piemēram, tikai futbolam, vieglatlētikai, ziemas sporta veidiem.

Mūsdienu stadionu pamatelementi ir pazīstami pasaulē jau no senatnes, kad pirmie stadioni parādījās jau Senajā Grieķijā. Tobrīd tos cēla Antīko olimpisko spēļu rīkošanai un citiem sporta pasākumiem. Vecākais stadions atrodas Olimpijā (Grieķijā). Pašā sākumā stadions tika izmantot tikai skriešanas sacensībām. No tā laika parādījās skriešanas laukuma standarts 180—220 metri, mūsdienās parasti tas ir 400 m garš. Tobrīd par mērvienību izmantoja stadiju, kas vēlāk deva nosaukumu arī pašai sacensību ēkai.