Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai

Vikipēdijas lapa
Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai logo

Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (angļu: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY) bija Apvienoto Nāciju Organizācijas iestāde, kas izveidota, lai apsūdzētos sauktu pie atbildības smagos noziegumos, kas izdarīti Dienvidslāvijas karu laikā, un viņus tiesātu. Tā bija speciāli šai lietai izveidota tiesa, kas atradās Hāgā, Nīderlandē.

Tiesa tika izveidota ar ANO Drošības padomes 827. rezolūciju, kas tika nodota 1993. gada 25. maijā. Tai bija tiesvedība pār četrām noziegumu kopām, kas pastrādātas bijušās Dienvidslāvijas teritorijā kopš 1991. gada: nopietni Ženēvas konvenciju pārkāpumi, kara likumu pārkāpumi, genocīds un noziegums pret cilvēci. Maksimālais sods, ko varēja piespriest, bija mūža ieslodzījums.

Kopumā tika apsūdzēta 161 persona; pēdējās apsūdzības tika izsniegtas 2004. gada decembrī. 2011. gada 20. jūlijā tika notverts pēdējais līdz tam nenotvertais apsūdzētais Gorans Hadžičs. Galīgais spriedums tika pieņemts 2017. gada 29. novembrī un iestāde oficiāli beidza pastāvēt 2017. gada 31. decembrī.

Sodu izciešanas uzraudzības funkcijas un pārsūdzību izskatīšanu turpmāk pārņēma Starptautiskā krimināltiesa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]