Taju valoda

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Taizemiešu valoda)
Taju valoda
ภาษาไทย, phasa thai 
Izruna: IPA: [pʰāːsǎːtʰāj]
Valodu lieto: Taizemē, Ziemeļmalaizijā, Kambodžā, Dienvidmjanmā, Laosā 
Reģions: Indoķīnas pussala
Pratēju skaits: vairāk nekā 20 miljoni (2000. gadā)
Valodu saime: Taju-kadaju
 Taju
  Dienvidrietumu taju
   Taju valoda 
Rakstība: Taju alfabēts 
Oficiālais statuss
Oficiālā valoda: Karogs: Taizeme Taizeme
Regulators: Taizemes karaliskais institūts
Valodas kodi
ISO 639-1: th
ISO 639-2: tha
ISO 639-3: tha 
Indic script
Indic script
Šajā rakstā var būt pielietotas Indijas rakstības. Bez attiecīga programmnodrošinājuma iespējama nekorekta teksta attēlošanās.

Taju valoda (ภาษาไทย, phasa thai, izrunā: [pʰāːsǎːtʰāj]), senāk siāmiešu valoda, ir taju-kadaju saimes valoda, Taizemes valsts valoda.[1] Tās literārā valoda balstās galvenokārt uz Bangkokas dialekta. Bez Bangkokas dialekta izšķir arī ziemeļaustrumu, ziemeļu un dienvidu dialektus. Ziemeļaustrumu dialekti ir līdzīgi laosiešu valodai.

Atskaitot salikteņus un svešvārdus, taju valodā pārsvarā ir vienzilbju vārdi. Taju valodā tiek izšķirt pieci toņi: vidējs, zems, krītošs, augsts un kāpjošs, kā arī izšķir 21 līdzskani un 9 patskaņus.

Taju valodā ir daudzi aizguvumi no citām valodām. Iespējams, senākie aizguvumi ir no ķīniešu valodas, bet sastopami arī salīdzinoši jaunāki aizguvumi no ķīniešiem. Daudziem vārdiem saknes meklējamas sanskritā un khmeru valodā. Sākot no 16. gadsimta taju valodā parādās portugāļu cilmes vārdi, bet mūsdienās arvien vairāk arī angļu valodas aizguvumi.

13. gadsimtā izveidotajā taju alfabēta pamatā ir brahmiskā rakstība. Rakstīts tiek no kreisās uz labo pusi, atstarpes starp vārdiem tiek atzīmētas ar pieturzīmēm.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Putthiwanit C, Vogler DM, Zhu J, Kincart A. (Augusts 2011). "Exploring Consumer’s Insights in a Unique Thai Language Course Characteristics: The Application of Conjoint Analysis Technique.". International Journal of Humanities and Social Science 1 (11).