Tallinas iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Tallinas iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Tallinas iela
Tallinas iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Centra rajons, Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Centrs
Garums 1722 m[1]
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 9.
Trolejbuss 5. 25.
Tallinas iela Vikikrātuvē

Tallinas iela ir Rīgas iela, Centra rajona, Centra, kā arī Vidzemes priekšpilsētas Brasas un Grīziņkalna apkaimēs. Tallinas iela sākas pie Miera ielas krustojuma un beidzas pie Valmieras un Augusta Deglava ielas krustojuma. Tallinas ielas kopējais garums ir 1722 metri.[1]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Senākais ielas nosaukums bija Riepnieku iela (vācu: Reeper Strasse), kas savu nosaukumu bija ieguvusi no tauvu vijēju cunftes. Tā sākās pie Lielā pumpja un atdūrās smilšu kāpās pie Tirgus ielas (Jāņa Asara ielas), kur 1885. gadā sāka Svētā Pāvila baznīcas celtniecību.[2]

Agrāk iela uz ziemeļrietumiem stiepās tikai līdz Aleksandra (Brīvības) ielai, aiz tās sākās Miera iela (Friedens Strasse). 1885. gadā Riepnieku ielu apvienoja ar Miera ielu un tām piešķīra Rēveles ielas nosaukumu.

1939. gadā Rēveles ielu pārdēvēja par Tallinas ielu.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tallinas iela ir savienota ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Rīgas ielu pamatlielumi» (XLS). Atvērtie dati. Rīgas dome. 2016. gada 1. janvārī. Skatīts: 2016. gada 14. augustā.
  2. «Orientierender Plan der Gouvernments-Stadt Riga 1884». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2016. gada 9. oktobrī.