Targa

Vikipēdijas lapa
Targa Porsche 914

Targa ir atvērta tipa virsbūves tips vieglajiem automobiļiem, divvietīgā rodstera paveids ar stingri nostiprinātu vējstiklu, drošības loku (roll bar) aiz sēdekļu rindas, noņemamu jumtu un aizmugurējo stiklu (mēdz būt arī bez stikla).

Mūsdienu mašīnbūvē targa ir jebkurš rodsters, kas ir aprīkots ar nenoņemamu metāla drošības loku salona aizmugurē un noņemamu vai aizbīdāmu jumta centrālo daļu.

Porsche 911 Targa savu nosaukumu ieguva 1966. gadā sakarā ar Porsche dalību sacīkstēs Targa Florio. Vēlāk termins "targa" jau tika izmantots plašāk, kaut arī šāds virsbūves tips jau bija sastopams piecus gadus ātrāk, kā modeļa Triumph TR4 papildu aprīkojums.

Virsbūves ziedu laiki bija 1970. gadi, kad ASV Transporta departaments mēģināja aizliegt parastos kabrioletus un rodsterus, jo tiem bija zema pasīvā drošība automobiļa apgāšanās rezultātā. Lai to novērstu, autoražotāji sāka aprīkot rodsterus un kabrioletus ar drošības loku, nodrošinot pasažieru aizsardzību automobiļa apgāšanās gadījumā. No 1980. gadiem pasažieru drošību uzlaboja arī ar pastiprinātu vējstikla rāmi.

Targas paveids ar jumta siju tiek saukts T-top vai T-roof. Sija pastiprina virsbūvi pret vērpi. Šajos gadījumos targas jumts sastāv no diviem noņemamiem paneļiem (piemēram Nissan 300ZX T-roof).