Teledesic

Vikipēdijas lapa

Teledesic bija neīstenots globālas mobilo sakaru pavadoņu sistēmas projekts piekļuvei internetam no jebkuras vietas uz zemeslodes, izmantojot nelielus termināļus ar augšupielādes ātrumu 100 Mb/s un lejupielādes ātrumu līdz 720 Mb/s.

Projekta īstenošanai 1990. gadā tika izveidots uzņēmums Teledesic Corporation, kura dibinātāju vidū bija Bils Geitss, Kreigs Makkovs (Craig McCaw), vēlāk pievienojās kompānija Boeing, Motorola un Saūda Arābijas princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal).

Sākotnējais 1995. gada plāns paredzēja 840 aktīvus pavadoņus 700 km augstās orbītās. 1997. gadā tika pārskatīti plāni, un shēma paredzēja vairs tikai 288 pavadoņus 1400 km orbītas.

Projekta ietvaros 1998. gada 26. februārī tika palaists viens tehnoloģiju izmēģinājumu pavadonis Teledesic T1 (BATSAT — Broadband Advanced Technologies Satellite).

Pēc pavadoņsistemas uzņēmuma ICO bankrota 1999. gada 27. augustā to iegādājās Kreigs Makkovs un sāka apvienot Teledesic ar ICO, izveidojot holdingu ICO-Teledesic Global Limited. Tālākais darbs tika saistīts ar ICO tīklu.

Komerciālās problēmas analoģiskiem projektiem Iridium un Globalstar bija galvenais iemesls, lai Teledesic projektu apturētu, kas oficiāli tika izdarīts 2002. gada 1. oktobrī.