Teodosijs I

Vikipēdijas lapa
Teodosijs I
Flavius Theodosius Augustus
Teodosija attēls uz monētas
Romas imperators
Amatā
379. gadā — 395. gada 17. janvāris
Priekštecis Valentiniāns II, Valens
Pēctecis Arkādijs, Honorijs

Dzimšanas dati 347. gada 11. janvārī
Spānija, Romas impērija
(Tagad Karogs: Spānija Spānija)
Miršanas dati 395. gada 17. janvāris
Milāna, Romas impērija
(Tagad Karogs: Itālija Itālija)
Reliģija katolicisms

Flāvijs Teodosijs (latīņu: Theodosius, dzimis 347. gada 11. janvārī, miris 395. gada 17. janvārī) bija Romas imperators. Pēdējais imperators, kurš valdīja pār visu impēriju. Pēc viņa nāves impērija tika sadalīta starp viņa dēliem, rietumu un austrumu daļā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Teodosijs dzimis Spānijā, augsta armijas virsnieka ģimenē. Kopā ar tēvu piedalījies cīņās ar dumpiniekiem Britānijā. 374. gadā kļuvis par Romas provinces Mēzijas pārvaldnieku. Tomēr drīz vien sakarā ar tēva sodīšanu ar nāvi atgriezās Spānijā.

378. gadā, pēc romiešu sakāves Adrianapoles kaujā un imperatora Valensa nāves, Teodosijs kļuva par Romas karaspēka virspavēlnieku Balkānos. Šis solis padarīja viņu par faktisku impērijas austrumu daļas līdzvaldnieku (kopā ar Graciānu). 383. gadā, pēc Graciāna nāves, Teodosijs kļuva par pilntiesīgu impērijas austrumu daļas imperatoru un iecēla savu vecāko dēlu Arkādiju par līdzvaldnieku.

Pēc imperatora Valentiniāna II nāves 392. gadā Teodosijs kļuva par pilntiesīgu visas impērijas valdnieku.

Viņa valdīšanas laikā ar vairāku likumu palīdzību kristietība tika padarīta par oficiālo valsts reliģiju. Tāpat tika zaudēta Illīrijas province un tās teritorijā tika izmitināti goti, kas turpmāk kalpoja kā impērijas sabiedrotie (federāti). Visu savu valdīšanas laiku Teodosijam arī nācās piedalīties vairākos pilsoņu karos un cīnīties ar vairākiem troņa pretendentiem.

Teodosija valdīšana iezīmē pēdējo Romas impērijas vienotības un salīdzinošas iekšējas stabilitātes periodu, tāpēc Teodosijs reizēm ir izpelnījies pavārdu Lielais.

Teodosijs mira 395.gada 17. janvārī Milānā. Apbedīts tā paša gada novembrī Konstantinopolē. Pēc viņa nāves impērija tika sadalīta viņa dēliem: Arkādijam un Honorijam, kuri kļuva attiecīgi par Austrumromas un Rietumromas imperatoriem.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]