Tomass Hobss

Vikipēdijas lapa
Tomass Hobss
Thomas Hobbes
Tomass Hobss
Personīgā informācija
Dzimis 1588. gada 5. aprīlī
Vestporta, Viltšīra, Anglijas Karaliste (tagad Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste)
Miris 1679. gada 4. decembrī (91 gads)
Dārbišīra, Anglijas Karaliste (tagad Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste)
Pilsonība Anglijas Karaliste
Tautība anglis
Vispārīgā informācija
Galvenās intereses
Alma mater Magdalēnas koledža (Oksfordas Universitāte, 1608)
Nozīmīgi darbi
Valoda angļu valoda

Tomass Hobss (angļu: Thomas Hobbes, izrunā: [ˌtɒməs ˈhɒbz]; dzimis 1588. gada 5. aprīlī, miris 1679. gada 4. decembrī) bija angļu filozofs un materiālists, kurš vislabāk pazīstams ar savu ieguldījumu politiskās filozofijas attīstībā. Viņa galvenie darbi ir “Filozofijas elementi” un “Leviatāns” (Leviathan). Šie darbi ir nozīmīgi valstu filozofijā sabiedriskā līguma teorijas dēļ. Tāpat viņš interesējās par vēsturi, ģeometriju, gāzu fiziku, teoloģiju, ētiku, vispārīgo filozofiju un politoloģiju. Viņš bija viens no pirmajiem, kas ieviesa materiālisma jēdzienu filozofijā. Tāpat Tomass Hobss bija nozīmīgākā persona jaunajos laikos, kurš aizstāvēja valsts varas absolutizēšanu.[1] Tajā pašā laikā viņš izstrādāja dažas fundamentālas Eiropas liberālisma idejas — indivīda tiesības, cilvēku dabisko vienlīdzību.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tomass Hobss ir dzimis lauku priestera ģimenē 1588. gada 5. aprīlī, Dārbišīras grāfistē, Anglijas Karalistē. No 1603. līdz 1608. gadam mācījās Magdalēnas koledžā (Oksfordas Universitātē), kur ieguva bakalaura grādu mākslā. Pēc tam strādāja par privātskolotāju, vēlāk par sekretāru, Devonšīras erla Viljama Kevendiša ģimenē. No 1621. līdz 1626. gadam Hobss sadarbojās ar Frānsisu Bēkonu. Pēc tam viņš devās vairākos ceļojumos uz Francijas Karalisti un Toskānas lielhercogisti (mūsdienu Itāliju), kur iepazinās ar Galileo Galileju, kurš atstāja lielu iespaidu uz Tomasu Hobsu.

1640. gadā, Anglijas pilsoņu kara priekšvakarā, Tomass Hobss devās uz Parīzi, kur nodzīvoja 11 gadus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Pirmais kontrrevolucionārs». Satori. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. Marts. Skatīts: 2021. gada 4. februārī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]