Gaudeamus (koris)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Vīru koris Gaudeamus)
Gaudeamus Nacionālā teātra izrādē "Mērnieku laiki"

Gaudeamus ir Rīgas Tehniskajā universitātē 1959. gadā dibināts vīru koris. Tā pirmais mākslinieciskais vadītājs bija diriģents Edgars Račevskis. Kopš 1996. gada kora Gaudeamus mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Ivars Cinkuss.

Kora repertuārā ir ietverta dažādu žanru, laikmetu un tautu mūzika. Īpaši tiek kopta a cappella dziedāšanas tradīcija.

Gaudeamus ir sniedzis vairāk kā 750 koncertus 20 pasaules valstīs, ieskaitot ASV, Austrāliju, Dienvidāfriku un Ķīnu. Kopš 1960. gada Gaudeamus ir piedalījies visos Latvijas Dziesmu svētkos un Baltijas Studentu svētkos. Kopš 1989. gada koris ir piedalījies daudzos starptautiskajos konkursos (Itālijā, Francijā, Grieķijā, Īrijā, Ungārijā un Anglijā), kuros ir ieguvis dažādas balvas un godalgas. 2006. gadā Gaudeamus ieguva Zelta medaļu pasaules koru olimpiādē Ķīnā vīru koru grupā.[1]

Koris ir vairākkārt sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Kā arī kopš 1999. gada kori saista regulāra muzikāla sadarbība ar Liepājas simfonisko orķestri.

Pēdējo gadu nozīmīgākie Gaudeamus atskaņojumi: Luidži Kerubini Rekviems , Kurta Veila Berlīnes rekviems Latvijas pirmatskaņojums, Jāņa Lūsēna Magnifikāts pasaules pirmatskaņojums, Jura Kulakova Mīlestībā viļņo krūts. Gaudeamus viens no mērķiem ir jaunas vīru koru mūzikas radīšanas stimulēšana Latvijā, koris ir pasūtījis jaundarbus komponistiem: Maijai Einfeldei, Uģim Prauliņam, Edgaram Račevskim, Andrejam Selickim, Nikam Gothemam un Jurim Kulakovam.

Par radošo darbību Gaudeamus un tā diriģents Ivars Cinkuss ir saņēmis Rīgas domes 2005. gada Balvu kora mūzikā[2]. Gaudeamus pareizticīgo mūzikas albums "Manas dvēseles tērpu apskaidro" 2006. gadā tika izvirzīts kā labākais akadēmiskās mūzikas albums Latvijas mūzikas ierakstu kompāniju Gada balvai.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gaudeamus ir izdevis daudzus mūzikas ierakstus Latvijas radio fondu vajadzībām, kā arī izdevis četrus CD albumus[3]:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «4th WORLD CHOIR GAMES — 2006 Xiamen, China — Results». interkultur.com. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013-12-17. Skatīts: 2014-02-06.
  2. «RTU vīru koris - GAUDEAMUS - RTU male chorus». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 11. decembrī. Skatīts: 2009. gada 16. februārī.
  3. «RTU vīru koris - GAUDEAMUS - RTU male chorus». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 8. jūnijā. Skatīts: 2009. gada 16. februārī.