VKontakte

Vikipēdijas lapa
VKontakte
Pamatinformācija
Lapas veids Sociālais portāls
Valsts Valsts karogs: Krievija Sanktpēterburga, Krievija
Īpašnieks VK
Izveidotāji Valsts karogs: Krievija Pāvels Durovs
Darbību uzsāka 2006. gada 10. oktobrī
Valodas 85 valodās
Komerciāla
Reģistrācija Obligāta
Reģistrētie lietotāji 410+ miljoni
Popularitāte Karogs: Pasaule Pasaule 16. vieta[1]
Karogs: Krievija Krievija 1. vieta[1]
Karogs: Baltkrievija Baltkrievija 1. vieta[1]
Karogs: Ukraina Ukraina 2. vieta[1]
Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 3. vieta[1]
Karogs: Vācija Vācija 15. vieta[1]
Mājaslapa vk.com

VKontakte (krievu: ВКонта́кте, starptautiski pazīstams kā VK) ir Krievijā, Sanktpēterburgā bāzēts tiešsaistes sociālais tīkls. Tas ir pieejams vairāk nekā 80 valodās, populārākā ir krievu valoda. 2017. gadā tā bija apmeklētākā mājas lapa Krievijā un Baltkrievijā, savukārt pirms bloķēšanās, Ukrainā tā bija otra apmeklētākā mājas lapa, bet Kazahstānā — trešā apmeklētākā.[1] VKontakte 2006. gadā izveidoja Pāvels Durovs. VKontakte pieder Krievijas interneta tehnoloģiju un izklaides uzņēmumam VK, bijušajam “Mail.ru Group”.

2021. gada decembrī absolūto vairākumu VK akciju iegādājās ar Krievijas gāzes enerģētikas uzņēmumu Gazprom saistītās struktūras, tai skaitā plašsaziņas līdzekļu holdings “Gazprom-media”.[2]

Kritika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Plagiāts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

VKontakte bieži tiek dēvēta par Facebook klonu. Pāvels Durovs atbildēja uz apsūdzībām, apgalvojot, ka viņš patiešām vispirms esot apguvis sociālā tīkla principus no Facebook piemēra, taču vietnes ieviešanai bija nepieciešams pielāgot koncepciju Krievijas izglītības sistēmai, kā arī uzrakstīt savu programmatūras kodu. Dizaina līdzība tiek skaidrota ar atvērtās stilu koncepcijas izmantošanu, kas īpaši aprakstīta grāmatā "The CSS Anthology: 101 Essential — Tips, Tricks & Hacks". Turklāt, atbildot uz kritiku, radītāji apgalvo, ka dažas sociālajos tīklos izmantotās idejas un mehānismi pirmo reizi tika īstenoti tieši VKontakte.

Pirātisms[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada novembrī VKontakte tika iekļauta Amerikas Ierakstu industrijas asociācijas (Recording Industry Association of America) publicētajā nelegālo mūzikas izplatītāju sarakstā kā otrā vietne. 2011. gada 1. martā ASV iestādes apsūdzēja sociālo tīklu VKontakte pirātismā.

Sadarbība ar Krievijas Federālo drošības dienestu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krievijas Federālajam drošības dienestam ir pilnīga piekļuve Vkontakte lietotāju privātai sarakstei un datiem, tāpēc tās izmantošana nav uzskatāma par drošu.[3]

Desmitiem Krievijas pilsoņu ir piespriesti naudas sodi, nosacīti sodi un brīvības atņemšana par publikācijām, pārpublicējumiem, komentāriem un "Patīk" atzīmēm, kas publicētas viņu VKontakte lapās. Lielākā daļa lietu pret lietotājiem ir kvalificētas kā ekstrēmisma, ksenofobijas un nacisma propaganda.

2014. gada 16. aprīlī Pāvels Durovs paziņoja, ka 2013. gada 13. decembrī FSB pieprasīja tīkla vadībai nodot Eiromaidana grupu organizatoru personas datus. Pēc atteikšanās to darīt viņš galu galā bija spiests atteikties no savām uzņēmuma akcijām.

Bloķēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2017. gada Ukrainā tika liegta pieeja vairākiem Krievijas portāliem, tai skaitā VK.[4]

2022. gadā maijā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu Latvijas teritorijā ierobežot sociālo tīklu platformu “vk.com”, “ok.ru” un “my.mail.ru” darbību, jo pret platformu īpašniekiem vērstas Eiropas Savienības sankcijas.[5] Lēmums pieņemts, jo NEPLP rīcībā ir informācija, ka platformas atrodas Jurija Kovaļčuka un Vladimira Kirijenko īpašumā un kontrolē. Pret Kovaļčuku un Kirijenko ir vērstas ES sankcijas saistībā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]