Veloorientēšanās

Vikipēdijas lapa
Veloorientēšanās
Veloorientēšanās
Veloorientierists ar aprīkotu velosipēdu
Pamatinformācija
Augstākais pārvaldes orgāns IOF - Starptautiskā orientēšanās federācija
Īpašības
Kontakts starp
sportistiem
Bezkontakta
Komandas Individuāls
Jaukts dzimums Atsevišķas kategorijas
Veids Sports, Orientēšanās, Riteņbraukšana
Ekipējums MTB velosipēds, Kartes turētājs
Olimpiskās spēles

Veloorientēšanās (MTB-O vai MTBO) ir orientēšanās izturības sacensību sporta veids. Tajā tiek izmantoti kalnu velosipēdi un navigācija notiek pa takām un stigām. Atšķirībā no ierastajām orientēšanās disciplīnām, dalībniekiem parasti nav atļauts nobraukt no ceļiem un takām, tomēr to nosaka organizējošās valsts orientēšanās federācija. Navigācijas taktika ir līdzīga ziemas orientēšanās ar slēpēm, kur galvenais uzsvars ir uz maršruta izvēli. Lielākā atšķirība no slēpju orientēšanās ir tāda, ka navigācija notiek lielākā ātrumā, jo ar velosipēdu var sasniegt lielāku ātrumu. Braucējam sasniedzot lielāku ātrumu, kartes lasīšana kļūst izaicinošāka.

Ekipējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biežāk izmantotais velosipēdu veids ir kalnu velosipēds, kas paredzēts krosa (XC) disciplīnai, taču drīkst izmantot jebkura veida velosipēdus. Atkarībā no apvidus var tikt izvēlēts velosipēdi ar un bez amortizācijas. Daļa sportistu izmanto arī kontaktpedāļus ar speciāliem riteņbraukšanas apaviem, kas uzlabo efektivitāti un velosipēda kontroli. Sacensībās parasti obligāta ir aizsargķiveres lietošana.

Speciālais ekipējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veloorientēšanās tiek izmantots kartes turētājs, kas tiek stiprināts pie velosipēda stūres, vairums no to modeļiem ļauj rotēt karti. Šādus turētājus ražo uzņēmumi Mapdec, Miry, Devotech, Nordenmark, Autopilot, Windchill un citi. Daļa sportistu izmanto arī trosi ar ievilkšanas mehānismu, pie kā tiek stiprinātas elektroniskās kontrolpunktu atzīmēšanās iekārtas. Kompasu izmantošana ir atļauta, bet elektroniskās navigācijas iekārtas (piemēram, GPS sporta pulksteņi) ir aizliegtas. Dalībnieki sacensību distancē var ņemt līdzi remonta instrumentus un rezerves daļas.

Kartes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veloorientēšanās

Kartes parasti izmanto mazāku mērogu (1:10 000 – 1:30 000) un detalizāciju kā ierastās orientēšanās kartes. Ceļi un takas kartēs tiek atzīmēti pēc to izbraukšanas sarežģītības ar četrām kategorijām: viegla, lēna, sarežģīta un neiespējama. Kartē tiek atzīmēti arī šķēršļi, kas prasa nokāpšanu no velosipēda.[1][2]

Organizēšana un sacensības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

MTB-O ir viens no četriem orientēšanās veidiem, ko pārvalda Starptautiskā orientēšanās federācija. Pirmais Pasaules čempionāts notika 2002. gadā Fontenblo, Francijā. Kopš 2004. gada tas notiek katru gadu. Eiropas čempionāti tiek rīkoti kopš 2006. gada katru gadu. Šis sporta veids vispopulārākais ir Eiropas valstīs un Austrālijā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Welcome to Orienteering!». Orienteering Association of Western Australia. Skatīts: 2008-05-26.
  2. «International Specification for MTB Orienteering Maps 2007». International Orienteering Federation. 2007. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009-02-06. Skatīts: 2009-06-16.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]