Vieglās un smagās narkotikas

Vikipēdijas lapa

Vieglās un smagās narkotikas ir termins, ar kuru apzīmē psihotropo vielu iedalījumu, kur smagās narkotikas ir tās, kas ir atkarību izraisošas un tiek uzskatītas kā izteikti veselībai bīstamas,[1] bet vieglās — kas tiek uzskatītas par atkarību neizraisošām (vai minimālu atkarību izraisošām), ar daudz mazākām veselībai kaitīgām sekām.[2] Pie smagajām narkotikām parasti tiek pieskaitīts, piemēram, heroīns, kokaīns, metamfetamīns, pie vieglajām — MDMA, LSD, marihuāna, katas koks, kofeīns.

Šim iedalījumam ir kritiķi, jo tas rada priekšstatu, ka dažas psihotropās vielas (vieglās) ir drošākas par citām vielām un ka tās tāpēc nerada veselībai bīstamas sekas.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Thomas Nordegren. The A-Z Encyclopedia of Alcohol and Drug Abuse. Parkland, Fla. : Brown Walker Press, 2002. 327. lpp. ISBN 158112404X. Ignorēts nezināms parametrs |universal= (angliski)
  2. 2,0 2,1 Thomas Nordegren. The A-Z Encyclopedia of Alcohol and Drug Abuse. Parkland, Fla. : Brown Walker Press, 2002. 597. lpp. ISBN 158112404X. Ignorēts nezināms parametrs |universal= (angliski)