Vienkoču parks

Vikipēdijas lapa
Koktēlnieka darbīca/muzejs

Vienkoču parks atrodas Cēsu novada Līgatnes pagasta „Vienkočos”, Gaujas nacionālā parka teritorijā Līgatnes upes krastā. Parks sākts veidot 2003. gadā. Apmeklētājiem atvērts kopš 2007. gada. Parka platība ir 9,25 ha. Parka veidotājs un īpašnieks Rihards Vidzickis.

Vienkoču parka galvenais uzdevums ir koka amatniecības un vienkoču izstrādājumu, iespējami maksimāla dabas materiālu izmantošanas un vides sakoptības popularizēšana. Parkā izveidotas vairākas zonas: muzeja teritorija; ainaviskā vide; neskartā daba; klasiskais dārzs; modernā zona; saimniecības zona.

Parka takās izvietotas koka skulptūras — dzīvnieki (arī Sarkanajā grāmatā esošie), pasaku un teiku tēli, pēc vēstures avotiem veidoti objekti (tēlnieks R. Vidzickis). Gravās iekārtotas miniatūras ūdensdzirnaviņas, uzbūvēti miniatūri vēsturisku ēku maketi. Kā viens no interesantākajiem maketiem atzīmējams Nurmižu muižas makets, kas veidots vadoties pēc vecajiem foto materiāliem un plāniem, jo pati muiža vairs nav saglabājusies, bet bijusi viena no skaistākajām un modernākajām Latvijas klasicisma stila muižām. 2005. gadā Latvijas Amatniecības Kameras Dabīga koka apstrādātāju biedrības meistari izveidoja „moku placi”, atzīmējot 1905. gada revolūcijas un soda ekspedīcijas simtgadi. Guļbūves klētī iekārtota senā kokapstrādes darbnīca-muzejs, otrā guļbaļķu mājiņā iespējams padzīvot senā un dabiski iekārtotā vidē. Pa Līgatnes upi var veikt braucienu ar vienkoča laivu. Izveidots gaismu mežs, kur katru gadu oktobra pirmajā sestdienā notiek gadskārtējā Vienkoču parka Uguns nakts. Parkā ir iekārtotas telšu un ugunskuru vietas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]