Popmūzika

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par specifisku mūzikas žanru. Par populāro mūziku vispārīgi skatīt rakstu populārā mūzika.
Popmūzika
Maikls Džeksons — “popmūzikas karalis”
Maikls Džeksons — “popmūzikas karalis”
Stila izcelsme
Kultūras izcelsme 1950. gadu vidus Amerikas Savienotajās Valstīs un Apvienotajā Karalistē
Atvasinātas formas
Apakšžanri
Jauktie žanri

Popmūzika jeb vienkārši pops ir populārās mūzikas žanrs, kas parasti tiek attiecināts uz komerciāli ierakstītu mūziku un tā pārsvarā ir orientēta uz jaunatnes auditoriju. Popmūzika ir arī estrādes mūzikas žanrs, kam raksturīgas relatīvi īsas, vienkāršas uzbūves un ritmiskas dziesmas,[1] bieži vien par mīlestību, un tajās tiek izmantoti tehnoloģiskie jaunievedumi, lai veidotu jaunas muzikālās variācijas esošajām tēmām. Popmūzika ietekmējas no daudziem citiem populārās mūzikas novirzieniem, bet kā žanrs īpaši saistīta ar rokenrolu un vēlāk arī ar rokmūziku.

Popmūzika parasti tiek definēta kā mūzikas stils, kas ir vērsts uz singlu topiem, tomēr kā žanrs tā nav visu topā esošo dziesmu kopuma atspoguļojums un tiek uzskatīts, ka tā attīstās kā atsevišķs mūzikas žanrs. Popmūzika izveidojusies 1950. gados Amerikas Savienotajās Valstīs un Apvienotajā Karalistē.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Termins ‘popdziesma’ pirmoreiz parādījās 1926. gadā, apzīmējot kādas dziesmas popularitāti sabiedrībā. Daudzi notikumi 1920. gadu mūzikas nozarē var tikt uzskatīti kā mūsdienu populārās mūzikas dzimšana, ieskaitot kantrimūziku un blūzu.[2] Popmūzika kā mūzikas žanrs izveidojās 1950. gados Amerikas Savienotajās Valstīs un Apvienotajā Karalistē. Tās izcelsme ir saistīta ar rokenrolu, vēlāk arī ar rokmūziku.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Popmūzika». tezaurs.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 15. martā. Skatīts: 2020. gada 11. jūlijā.
  2. D. Hatch and S. Millward. From Blues to Rock: an Analytical History of Pop Music, 1987. 49. lpp. ISBN 0-7190-1489-1.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]