Černobiļa (miniseriāls)

Vikipēdijas lapa
Černobiļa
Černobiļa
Žanrs vēsturiska drāma
Veidotājs (-i) Kreigs Mezins
Scenāristi Kreigs Mezins
Režisors Johans Renks
Lomās
Komponists (-i) Hildura Gidnadotira
Valsts
Valoda(s) angļu
Sēriju skaits 5
Izstrāde
Izpildproducents (-i)
  • Kreigs Mezins
  • Karolīna Strausa
  • Džeina Fīzerstona
Redaktors Džinkss Godfrijs
Filmēšanas vieta Karogs: Lietuva Lietuva
Karogs: Ukraina Ukraina
Kinematogrāfs Džeikobs Ihre
Sērijas garums 60–72 minūtes
Kompānija
  • Sister Pictures
  • The Mighty Mint
  • Word Games
Translācija
TV kanāls
Translācijas periods 2019. gada 6. maijā — 2019. gada 3. jūnijā

Černobiļa ir piecu sēriju britu-amerikāņu vēsturiskās drāmas žanra televīzijas miniseriāls. Tā scenārija autors ir Kreigs Mezins, bet režisors Johans Renks. Seriālā attēlota 1986. gada aprīlī notikusī Čornobiļas AES katastrofa un tās likvidācijas darbi.

Seriāls tapa sadarbībā starp ASV kabeļtelevīzijas kanālu HBO un britu televīzijas kanālu Sky, tā pirmizrāde ASV notika 2019. gada 6. maijā, bet Lielbritānijā 7. maijā. Seriālu Latvijā var skatīties arī tet un LMT viedtelevīzijas pakalpojumos.

Galvenās lomas tēlo Džareds Heriss, Stellans Skašgords un Emilija Votsone.[1][2]

Seriāls tika filmēts 2018. gadā Lietuvā[1] un Ukrainā. Pripjatas ainas filmētas Viļņas Fabijonišķes mikrorajonā, kurā saglabājusies autentiska padomju atmosfēra. Atomelektrostacijas ainas filmētas Ignalinas AES, Visaginā, kas ir vizuāli līdzīga Čornobiļas AES. Ukrainā filmētas maznozīmīgākas ainas.[3] Seriāla filmēšana notika 16 nedēļu garumā.[4]

Lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atbilstība reālajiem notikumiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Miniseriāls lielā mērā balstīts uz Pripjatas iedzīvotāju atmiņām, kas parādītas Nobela prēmijas laureātes literatūrā baltkrievu rakstnieces Svetlanas Aļeksijevičas grāmatā "Černobiļa. Lūgšana" («Чернобыльская молитва. Хроника будущего», 1997). Piemēram, no grāmatas miniseriālā pilnībā iekļauta sižeta līnija par ugunsdzēsēju Vasīliju Ignatenko un viņa sievu Ludmilu. Rakstniece notikumus aprakstījusi, balstoties uz savām sarunām ar Ludmilu.[6] Filmā notikumi un galvenie varoņi (izņemot baltkrievu kodolfiziķi Uļjanu Homjuku, kas ir izdomāts tēls) parādīti visai precīzi, lai arī var atrast nelielas atšķirības. Piemēram, epizode ar trim brīvprātīgajiem kodolstacijas darbiniekiem, kas riskē ar dzīvību, lai atvērtu ūdenstvertņu vārstus. Patiesībā darbinieki nebija brīvprātīgie, bet tika nozīmēti, un viņi paveica savu darbu ātri un strādāja ne tik dramatiskos apstākļos, kā filmā. Filmā parādītais augstais ūdens līmenis vietā, kur bija jāveic vārstu atgriešana, nebija tik dziļš.[7]

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Miniseriāls ieguva augstu novērtējumu. Tas apbalvots ar Zelta globusa balvu kategorijā "Labākais televīzijas miniseriāls vai televīzijas filma". Zelta globusa Balvu ieguva arī Stellans Skašgords kā labākais otrā plāna aktieris televīzijas seriālā, miniseriālā vai filmā. Tika iegūtas arī 10 Emmy balvas (tai skaitā, par labāko miniseriālu), kā arī divas BAFTA televīzijas balvas (labākais miniseriāls un labākais aktieris — Džareds Heriss).

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Cynthia Littleton. «HBO Sets ‘Chernobyl’ Miniseries to Star Jared Harris». Variety, 2017. gada 26. jūlijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 12. maijs. Skatīts: 2017. gada 24. novembris.
  2. Nellie Andreeva. «‘Chernobyl’: Stellan Skarsgård & Emily Watson To Star In HBO & Sky’s Miniseries». Deadline Hollywood, 2018. gada 19. marts. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 19. marts. Skatīts: 2018. gada 19. marts.
  3. Jurgita Lapienytė. «Fabijoniškėse filmuojamo „Černobylio“ režisierius pakeitė požiūrį į branduolinę energiją: tai pabaisa, kurios negalime suvaldyti». 15min.lt (Lithuanian), 2018. gada 13. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 1. aprīlis. Skatīts: 2019. gada 1. aprīlis.
  4. «Prodiuserė: HBO projektas Lietuvoje paliks ne mažiau 7 mln. eurų». 15min.lt (Lithuanian). 2017. gada 27. jūlijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 1. aprīlis. Skatīts: 2019. gada 1. aprīlis.
  5. «Emily Watson on her new TV drama, Chernobyl». The Scotsman. JPIMedia.
  6. «Сериал HBO «Чернобыль» снимали по книге Светланы Алексиевич». charter97.org.
  7. «The real Chernobyl HBO’s hit miniseries is ending, and here’s how its characters compare to their real-life counterparts». meduza.io.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]