Šmerļa iela

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Šmerļa iela (Rīga))
Šmerļa iela
Šmerļa iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Mežciems, Jugla, Teika
Garums 1090 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Šmerļa ceļš (līdz 1934.)
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 21.
Trolejbuss 12. 16.
Šmerļa iela Vikikrātuvē

Šmerļa iela ir Rīgas iela, Vidzemes priekšpilsētā starp Mežciema, Juglas un Teikas apkaimēm. Šmerļa iela sākas pie Brīvības gatves krustojuma un beidzas pie Druvienas ielas. Kopējais ielas garums ir 1090 metri.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākotnējais ielas nosaukums — Šmerļa ceļš. Tas veda no Vidzemes šosejas līdz Burharda muižai Mežciema ziemeļos. 1934. gadā šo apkaimi pievienoja Rīgai un Šmerļa ceļam piešķīra ielas statusu.[1]

2008. gadā tika veikta ielas rekonstrukcija.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šmerļa iela ir aptuveni 1090 metrus gara asfaltēta iela starp Mežciema, Juglas un Teikas apkaimēm. Tā sākas krustojumā ar Brīvības gatvi un iet dienvidu—dienvidaustrumu virzienā. Šmerļa ielas sākumā nepārnumuru pusē atrodas 12. un 16. trolejbusu maršruta galapunkts "Šmerlis" (adrese — Brīvības gatve 384b). Šmerļa ielas lielākā daļa atrodas mežā.

Ielai virzoties dziļāk mežā tās nepārnumuru pusē atrodas Rīgas Kinostudija, savukārt, pretī ielas pārnumuru pusē atrodas Renemaņa privātklīnika (saukta arī par Šmerļa slimnīcu). Interesanti, ka šie objekti neatrodas tieši ielas malā, bet gan nedaudz aiz meža. Īsi pirms krustojuma ar Sergeja Eizenšteina ielu iela pagriežas dienvidaustumu virizenā.

Iela, veidojot savienojumu ar Malienas ielu, pagriežas vairāk dienvidu virzienā. Iela beidzas pie Druvienas ielas, attiecīgajā virzienā iela turpinās, bet jau kā Druvienas iela. Posmā no Malienas ielas līdz Druvienas ielai iela iet caur daudzdzīvokļu dzīvojamo māju masīvu.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šmerļa iela rekonstrukcijas laikā 2008. gadā

Šmerļa iela ir savienota ar šādām ielām:

Objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Šmerļa ielas posmā no Brīvības gatves līdz Malienas ielai kursē 21. maršruta autobusi.
  • Šmerļa ielas sākumā aptuveni 50 metru garumā (izbraucot no trolejbusu galapunkta) kursē arī 12. un 16. maršruta trolejbusi. Trolejbusiem šajā posmā nav neviena pietura.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pēteris Jērāns (redaktors). Enciklopēdija Rīga. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1989. gadā. 783. lpp. ISBN 5-89960-002-0.