1. kavalērijas divīzija (ASV)

Vikipēdijas lapa
1. kavalērijas divīzija
1st Cavalry Division
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Pastāvēšanas laiks 1921 – pašreiz
Pakļautība III korpuss
Devīze "America’s First Team!"
Militārās operācijas Otrais pasaules karš
Korejas karš
Vjetnamas karš
Līča karš
Irākas karš
Afganistānas karš
Komandieri
Pašreizējais komandieris Ģenerālmajors Džons Ričardsons IV

1. kavalērijas divīzija (angļu: 1st Cavalry Division), saukta par Pirmo komandu (angļu: First Team),[1] ir viena no visvairāk apbalvotajām ASV Armijas vienībām. Tā ir bāzēta Forthudā, Teksasā.

Vienība ir unikāla ar to, ka tā līdz 1943. gadam ir pildījusi zirgu kavalērijas divīzijas funkcijas, vēlāk kā kājnieku divīzija, gaisa desanta divīzija un bruņutehnikas divīzija līdz mūsdienām, vienības pastāvēšanas laikā.

Plecu piedurkņu zīmotnes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Plecu piedurkņu zīmotnes sākotnēji tika apstiprinātas 1921. gada 3. janvārī ar vairākām līkumu un zirga galvas krāsu variācijām, lai atspoguļotu divīzijas pakārtotos elementus. Dizainu 1934. gada 11. decembrī atļāva valkāt visiem divīzijas pakārtotiem elementi, un iepriekšējā atļauja izmaiņām tika atcelta. Zīmotnes tiek nēsātas uz lauka formas tērpiem pēc pieredzes Vjetnamas karā, kur zelta krāsas zīmotnes bija pārāk uzkrītošas. Parasti zelts tiek mainīts uz formas tērpa pamatkrāsu. Ar Zaļās "A klases" formas tērpa izņemšanu no ekipējuma 2015. gada oktobrī, uz kreisās piedurknes tiek nēsāta tikai krāsu pieklusinātā zīmotnes versija.

Zīmotne sastāv no dzeltena, trīsstūrveida Normaņu vairoga ar noapaļotiem stūriem 133 mm augstumā, virs vairoga no augšas stiepjas melna diagonāla josla no kreisās puses uz apakšējo labo pusi, un augšējā labajā stūrī pa diagonāli pie kakla tiek nogriezta melna zirga galva 0,125 collu zaļā apmales robežās.

Dzeltenā krāsa tika izvēlēta, jo tā ir tradicionālā kavalērijas krāsa, un zirga galva norāda uz divīzijas sākotnējo kavalērijas struktūru. Melns, kas simbolizē dzelzi, norāda uz pāreju uz tankiem un bruņām. Melnā diagonālā josla apzīmē lentu un ir militāra goda zīme; tas nozīmē arī kustību "augšup laukā" un tādējādi simbolizē agresīvu uzbrukumu. Viena diagonālā josla un viena zirga galva arī norāda uz nodaļas skaitlisko apzīmējumu.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Special Unit Designations». United States Army Center of Military History. 2010. gada 21. aprīlis. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 9. jūnijs. Skatīts: 2010. gada 23. jūnijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]