2x2

Vikipēdijas lapa

2x2 jeb Divreizdivi ir sākotnēji Ziemeļamerikā rīkotas sešu dienu nometnes ar mērķi rosināt un veicināt ārpus Latvijas dzimušās latviešu jaunatnes latvisko identitāti. Nosaukums ir atvasināts no reizrēķina ar domu sniegt vairāk nekā minimālās (1x1) latviskās zināšanas.[1] Sākotnēji nosaukums bija Divreizdivi, kas pamazām pārtapa par matemātiskāku 2x2.

Doma par Divreizdivi rīkošanu radās pēc trimdas latviešu 2. Jaunatnes svētkiem Čikāgā 1962. gadā, kur notika pirmais nelielais Divreizdivi seminārs. Divreizdivi idejas autors bija Bruno Rubess/[2] Divreizdivi programmas izveidošanā un rīkošanā piedalījās Ģirts Kaugars, Andris Ritmanis, Uldis Nollendorfs, Uldis Streips, Vaira Vīķe-Freiberga.

Pirmā Divreizdivi nometne notika 1964. gadā Ohaio pavalstī. Līdz 1989. gadam nometnes notika katru gadu (parasti vasarā, bet dažreiz arī Ziemassvētku brīvdienās) dažādās vietās ASV, Kanādā, Venecuēlā un Vācijā. Kopš 2015. gada 2x2 notiek Latvijā.

2x2 dalībnieki ir vidusskolu beiguši jaunieši (pirmajos gados — vismaz 16 gadus veci). 2x2 nodarbības notiek interešu grupās, kur vissvarīgākās jomas ir latviešu valoda un literatūra, mūzika, tradīcijas, vēsture un politika. Katru gadu programmā ir dažādas praktiskas darbnīcas, dziedāšana, literārs vakars, ievērojamu personu referāti, balle. Nodarbības vada augstskolu mācībspēki, organizāciju vadītāji, mākslinieki, rakstnieki u.c.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rubess B. Brīnumainā kārtā: Stāsti par Bruņa Rubesa trim mūžiem. Rīga: Nordik, 1999., 212. lpp.
  2. Kaugars Ģ. Divreizdivi. / Latvju enciklopēdija, galv. red. Edgars Andersons. Rockville: ALA Latviešu institūts, 1983, 325. lpp.