Alens Ginsbergs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Allen Ginsberg)
Alens Ginsbergs
Irwin Allen Ginsberg
Alens Ginsbergs 1978. gadā
Alens Ginsbergs 1978. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1926. gada 3. jūnijā
Ņuarka, Ņūdžersija, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Miris 1997. gada 5. aprīlī (70 gadi)
Ņujorka, Ņujorka, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība ebrejs
Literārā darbība
Nodarbošanās dzejnieks, esejists, sabiedrisks darbinieks
Valoda angļu valoda
Literatūras virzieni bītu paaudze, hipiji, postmodernisms
Slavenākie darbi "Kauciens" (Howl, 1956)
Augstskola Kolumbijas Universitāte

Ērvins Alens Ginsbergs (angļu: Irwin Allen Ginsberg; dzimis 1926. gada 3. jūnijā, miris 1997. gada 5. aprīlī) bija bītu paaudzes ASV dzejnieks. Pazīstamākais darbs ir 1956. gadā publicētais dzejolis "Kauciens" (Howl), kuru līdz ar Džeka Keruaka romānu "Ceļā" (On the Road) un Viljama Barouza romānu "Kailās brokastis" (Naked Lunch) var uzskatīt par vienu no bītu kustības galvanajiem daiļdarbiem.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Ņuarkā, skolotāja ģimenē. Māte bija aktīva Komunistu partijas atbalstītāja un bieži ņēma mazo Alenu uz komunistu sapulcēm. Vidusskolas laikā iepazīnās un iemīļoja Volta Vitmena daiļradi.

1949. gadā iestājās Kolumbijas Universitātē, kur iepazinās ar topošajiem Ņujorkas bītu kustības redzamākajiem pārstāvjiem - Džeku Keruaku, Viljamu Barouzu un Nīlu Kesediju. Vēlāk darbojies Sanfrancisko, kur, būdams gejs, iepazinās ar savu ilgadējo partneri Pīteru Orlovski, kā arī ieinteresējās par budismu. 1957. gadā pameta Sanfrancisko un līdz ar citiem bītniekiem uzturējās Parīzē lētā hotelī. Vēlākos gados Ginsbergs ietekmēja arī hipiju kustības līderus Timotiju Līriju, Kenu Kīziju un Bobu Dilanu.

Alens Ginsbergs arī ietekmējā krišniešu kustības attīstību, piedalījās protestos pret Vjetnamas karu, bija geju tiesību aizstāvis un iestājās par psihotropo vielu likumdošanas liberalizāciju.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]