Andris Vilks (politiķis, 1956)

Vikipēdijas lapa
Andris Vilks
Andris Vilks 2014. gadā
Amatā
2014. gada 5. novembris — 2015. gada 5. marts
Prezidents
Premjerministrs

Dzimšanas dati 1956. gadā
Valsts karogs: Padomju Savienība Noriļska, Krasnojarskas novads, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Dzīvo Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tautība latvietis
Politiskā partija
Profesija nekustamo īpašumu pārvaldītājs
Augstskola Turība, LU, RTU

Andris Vilks (dzimis 1956. gadā Noriļskā, Krievijas PFSR) ir latviešu jurists un nekustamo īpašumu pārvaldītājs. Aktīvi darbojies politikā, bijis 12. Saeimas deputāts, ievēlēts no Nacionālās apvienības saraksta.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A. Vilks ir dzimis 1956. gadā Sibīrijā, Noriļskā. 1973. gadā absolvējis Noriļskas 10. vidusskolu. Augstāko izglītību ieguvis Rīgas Tehniskajā universitātē (2012, namu pārvaldnieka profesionālā kvalifikācija), Latvijas Universitātē (2004, sociālo zinātņu maģistrs, jurists), Biznesa augstskolā "Turība" (2002, jurists).[1]

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2001. gada, 2005. gada un 2009. gada pašvaldību vēlēšanās nesekmīgi kandidējis uz vietu Rīgas domē no partijas “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” saraksta. Tāpat kandidējis, bet nav ticis ievēlēts 9. Saeimas vēlēšanās 2006. gadā, 10. Saeimas vēlēšanās 2010. gadā un 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanās 2011. gadā (abās pēdējās jau pārstāvot Nacionālo apvienību).

2013. gada pašvaldību vēlēšanās A. Vilks tika ievēlēts Rīgas domē. Kandidēja 12. Saeimas vēlēšanās 2014. gadā un sākotnēji netika ievēlēts, taču kļuva par 12. Saeimas deputātu partijas biedres Daces Melbārdes vietā uz laiku, kamēr viņa pilda ministres pienākumus.[2] 2015. gada 25. februārī A. Vilks paziņoja par deputāta mandāta nolikšanu,[3] sakarā ar to, ka alkohola reibumā sarīkoja nekārtības Gaiļezera slimnīcā Rīgā. 19. februāra vakarā viņš tika atrasts uz ielas, iespējams, alkohola reibumā. A. Vilks agresīvi uzvedies gan ātrās palīdzības automašīnā, gan Gaiļezera slimnīcā, tādēļ vajadzējis pieaicināt kārtības sargus.[4] Vienlaikus A. Vilks apgalvoja, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija “neatbilst patiesībai”, jo “tur bija sabiezinātas krāsas”. Pēc viņa teiktā, nebija nekādu nekārtību. “Kāda var būt agresija, ja tu tikko esi dabūjis ar dzelzs durvīm pa galvu?” retoriski vaicāja politiķis, sīkāk nepaskaidrojot. “Esmu pieņēmis lēmumu brīvprātīgi nolikt Saeimas deputāta mandātu, lai nemestu ēnu uz Nacionālo apvienību,” norādīja Vilks, piebilzdams, ka iesniegumu par mandāta nolikšanu jau ir uzrakstījis.[5]

Politiķis atjaunoja deputāta statusu Rīgas domē, tomēr drīz nolika arī Rīgas domes deputāta mandātu uz izstājās no Nacionālās apvienības.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]