Artūrs Kurucs

Vikipēdijas lapa
Artūrs Kurucs
Artūrs Kurucs
Artūrs Kurucs 2023. gadā
Personas dati
Dzimis 2000. gada 19. janvārī (24 gadi)
Valsts karogs: Latvija Cēsis, Latvija
Tautība latvietis
Augums 193 cm
Svars 87 kg
Sporta veids basketbols
Pozīcija saspēles vadītājs
Profesionāļa
karjera
2016—pašlaik
Kluba informācija
Klubs Valsts karogs: Spānija UCAM Murcia CB
Profesionālie klubi
Sezonas Klubs
2016-2019 Valsts karogs: Spānija Vitorijas "Saski Baskonia"
2019-2020Valsts karogs: Latvija Rīgas VEF
2020-2023 Valsts karogs: Spānija Vitorijas "Saski Baskonia"
2023 Valsts karogs: Grieķija Patras "Promitheas"
2023-pašlaik Valsts karogs: Spānija UCAM Murcia CB
Nacionālā izlase
Sezonas Valsts
2020-pašlaik Flag of Latvija Latvija
Papildinformācija
Aģents Artūrs Kalnītis
Sasniegumi un apbalvojumi

Artūrs Kurucs (dzimis 2000. gada 19. janvārī Cēsīs) ir Latvijas basketbolists, spēlē saspēles vadītāja pozīcijā. 2023. gadā pārstāv Spānijas ACB līgas klubu UCAM Murcia CB. Latvijas basketbola izlases spēlētājs.

A. Kurucs izaudzis basketbolistu ģimenē: viņa vectēvs ir Cēsu Sporta skolas treneris Vladimirs Kiseļovs,[1] mātes brālis Sergejs Kiseļovs spēlējis basketbolu profesionālā līmenī, savukārt Artūra vecākais brālis Rodions Kurucs ir profesionāls basketbolists, Latvijas izlases spēlētājs, basketbolā trenējas arī jaunākais brālis Iļja.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Trenēties sācis Cēsīs, pēc tam pārcēlies uz Rīgu, lai trenētos basketbolā augstākā līmenī, kur trenējies BJBS Rīga/DSN pie treneriem Raivo Otersona un Mārtiņa Fomina. Latvijas Jaunatnes basketbola līgā pārstāvēja Daugavas Sporta nama komandu, kur viņa komandas biedrs bija arī vēlākais Latvijas jaunatnes izlašu un pieaugušo izlases komandas biedrs Artūrs Žagars. Pēc tam pārstāvējis arī VEF skolas komandu.

Profesionālo karjeru sācis Spānijas ACB līgas kluba Vitorijas "Saski Baskonia" sistēmā, kurā atrodas kopš 2016. gada. 2019.—2020. gada sezonā uz īres tiesībām pārstāvēja Rīgas VEF, tā sastāvā kļūstot par Latvijas čempionu. Tikai 20 gadu vecumā spēlētājs bija viens no komandas līderiem Čempionu līgā (30 minūtes un 10,6 punkti vidēji spēlē) un Latvijas—Igaunijas līgā (27 minūtes, 14,4 punkti). Pēc tam atgriezās Spānijā un Covid-19 pandēmijas dēļ saīsināto sezonu pabeidza arī ar Spānijas čempionu tiltulu. Tādējādi A. Kurucs ir kļuvis par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš kļuvis par Spānijas līgas čempionu, turklāt pirmo, kurš vienā sezonā izcīnījis čempiona titulu divās valstīs.[2]

A. Kurucs bija pieteicies 2020. gada NBA draftam, taču atsauca savu kandidatūru.

2023. gada vasarā tika paziņots, ka A. Kurucs pēc vairākām sezonām Vitorijas "Saski Baskonia" pievienojas Grieķijas klubam Patras "Promitheas". Decembrī līgums tika lauzts, un A. Kurucs pārcēlās uz Spānijas ACB līgas klubu UCAM Murcia CB, kurā kopš sezonas sākuma jau spēlēja viņa brālis Rodions.[3]

Latvijas izlase[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pārstāvējis dažāda vecuma Latvijas jaunatnes izlases. 2018. gada vasarā pārstāvējis valstsvienību Rīgā notiekošajā Eiropas U-18 čempionātā, kur Latvija izcīnīja sudraba medaļas.

2020. gada februārī debitēja Latvijas pieaugušo izlasē.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]