Attēls:Nīkrāces (Upenieku) pilskalns.jpg

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nīkrāces_(Upenieku)_pilskalns.jpg(600 × 400 pikseļi, faila izmērs: 467 KB, MIME tips: image/jpeg)

Kopsavilkums

Apraksts
Latviešu: Pilskalns Skrundas novadā.

Šis pilskalns ir vienīgais, kurš ir sakopts un labi apsaimniekots. Šo apvidu, kur atrodas Upenieku pilskalns apsaimnieko arhitekts Kaspars Rikards. Apsaimniekotā vieta ir ļoti labi uzturēta un viegli pieejama, bet jāņem vērā, ka tas ir privātīpašums.

     Pie šī pilskalna atrodas akmens, ko arheologs uzskata par karaļa gultu, bet tas ir tikai pieņēmums. Akmenim ir izteikta gultas forma- tā vien gribētos tajā atgulties. Pilskalns veidots apmēram uz 2 - 3 terasēm un skats bijis pavērsts uz mazu, mākslīgi izraktu dīķīti, kurš atradās tieši pirms upes. Kaimiņu zemes īpašnieki netālu uzcēluši HES, tāpēc dīķis ir uzplūdis.
     No J. Urtāna 1994. g. apraksta „Nīkrāces pilskalns iekārtots Šķērveles upes krastā, kur krasts ir īpaši stāvs. Te izveidojusies zemes mēle, kurai vienā pusē ir Šķērveles upes ieleja, bet pretējā pusē- slapjā grava. Zemes mēle iekārtojot pilskalnu, norobežota ar apmēram 4 km augstu lokveida valni. Ziemeļu daļā pret slapjo leju valnis pazeminās un, liekas, te tas ir palīdzināts. Ārpus vaļņa ir grāvja veida iedziļinājums, no kura ņemtā zeme, šķiet, uzmesta valnī. Šajā iedziļinājumā ir vairākas jaunos laikos raktas, tagad arī aizaugušas bedres. Tādas ir arī pilskalnu plakumā un Šķerveles upes kraujā. Pilskalna ziemeļaustrumu daļā zemes sastāvs ir māls; valnī zeme ir tumšāka. Uz vaļņa ir vairākas nolūzušas apses. Arī viss pārējais kalns un tā apkārtne ieaugusi kokos zem kuriem ir biezs pamežs.
     Nīkrāces pilskalns atbilst valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa statusam.
     Nīkrāces pilskalna apkārtne ir ļaužu pamesta. Pie pieminekļa var nokļūt, ejot no pamestās Ladiņu aitu fermas pāri nepļautām pļavām. Attālums no fermas līdz pilskalnam - apmēram kilometrs.
GPS koordinātas: 56° 31' 41" N 21° 54' 32" E
This is a photo of cultural heritage monument of Latvia number
1241.
Datums
Avots Paša darbs
Autors Melānija Freimane

Licence

Es, šī darba autortiesību īpašnieks, publicēju to saskaņā ar šo licenci:
w:en:Creative Commons
atsaucoties nemainot licenci
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Jūs varat brīvi:
  • koplietot – kopēt, izplatīt un pārraidīt darbu
  • remiksēt – pielāgot darbu
Saskaņā ar šādiem nosacījumiem:
  • atsaucoties – Tev ir jānorāda autors, saite uz licenci un to, vai veiktas kādas izmaiņas. To var darīt jebkādā saprātīgā veidā, bet ne tādā, kas norādītu, ka licencētājs atbalsta tevi vai veidu, kā tu izmanto šo darbu.
  • nemainot licenci – Ja tu miksē, pārveido vai izmanto materiālu, tev savs devums jāpublicē ar to pašu vai saderīgu licenci kā oriģināls.

Captions

Pievieno vienas rindiņas aprakstu, ko šis fails attēlo

Šajā failā attēlotais

attēlo

Šai īpašībai ir vērtība, bet tā ir nezināma

5 augusts 2016

Faila hronoloģija

Uzklikšķini uz datums/laiks kolonnā esošās saites, lai apskatītos, kā šis fails izskatījās tad.

Datums/LaiksAttēlsIzmēriDalībnieksKomentārs
tagadējais2018. gada 21. janvāris, plkst. 17.312018. gada 21. janvāris, plkst. 17.31 versijas sīktēls600 × 400 (467 KB)PriediicUser created page with UploadWizard

Globālais faila lietojums

Šīs Vikipēdijas izmanto šo failu:

Metadati