Brīvības laukums (Harkiva)

Vikipēdijas lapa
Skats uz Brīvības laukumu

Brīvības laukums (ukraiņu: Площа Свободи, Plóshcha Svobódy) ir pilsētas laukums Harkivā, Ukrainā, tas ir astotais lielākais pilsētas laukums Eiropā.

2022. gada 1. martā Krievijas iebrukuma laikā laukumu bombardēja ar raķetēm.[1]

Nosaukums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1938. gada Harkivas karte

Pēc padomju varas okupācijas, 1926. gadā laukums nodēvēja par Dzeržinska laukumu (ukraiņu: майдан Дзержинського), Padomju drošības dienesta — Viskrievijas Ārkārtējās komisijas (čekas, VDK priekšteča) dibinātāja Feliksa Dzeržinska vārdā. Tas ir attēlots 1938. gada Harkivas kartēs.

Īsās vācu okupācijas laikā laukuma nosaukums divas reizes mainījās: 1942. gadā laukums tika nosaukts par Vācu armijas laukumu, bet 1943. gadā — par Leibstandarte SS laukumu.[2] Pēc Ukrainas neatkarības atgūšanas tas tika pārdēvēts par Brīvības laukumu.

Raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Laukuma galvenā daļa rietumos robežojas ar noņemtās Ļeņina pieminekļa vietu, austrumos ar Sumi ielu, ziemeļos ar viesnīcu Kharkiv un dienvidos ar Ševčenko parku. Tas ir aptuveni 690–750 metrus garš un 96–125 metrus plats.

Ievērojams laukuma orientieris ir Derzhprom ēka, kas ir izcils konstruktīvisma arhitektūras piemērs. Laukuma vienā galā atrodas Harkivas apgabala valsts pārvalde.[3]

Monumentālo Ļeņina pieminekli uzcēla 1964. gadā, bet protestētāji to nogāza 2014. gada 28. septembrī.[4] Vietā, kur stāvēja Ļeņina piemineklis, 2016. gada augustā ieklāja bruģakmeņus, savukārt 2020. gada 23. augustā tur atklāta strūklaka.

Pielietojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Protesti un mītiņi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gadā laukumā notika prokrievisko un proukraiņu aktīvistu demonstrācijas.[5][6]

Citi pasākumi un atpūtas pasākumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Queen + Paul Rodgers uzsāka savu Rock the Cosmos turneju Brīvības laukumā 2008. gada 12. septembrī, pulcējot 350 000 skatītāju. Koncerta DVD ieraksts ar nosaukumu Live in Ukraine izdots 2009. gada 15. jūnijā.[7]

Uzvaras parādes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 2010. līdz 2013. gadam[8] laukumā rīkoja ikgadēju militāro parādi par godu Uzvaras dienai, kurā piedalījās Harkivas garnizona armijas vienības, Harkivā esošās militārās akadēmijas kadeti un karaspēks no Krievijas.

Gallerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]