Brazīlijas karogs

Vikipēdijas lapa

Brazīlija karogs
Lietošana Valsts karogs un flaga National flag and ensign
Proporcijas 7:10
Apstiprināts 1889. gada 19. novembris (21 zvaigznes versija)
1992. gada 11. maijs (27 zvaigžņu versija)

Brazīlijas karogs sastāv no zaļa laukuma, kura vidū atrodas dzeltens rombs. Rombā atrodas tumši zila lode ar 27 zvaigznēm. Lodi apvij balta lente, kuru rotā uzraksts Ordem e Progresso, kas nozīmē Kārtība un progress.

Dzeltenā un zaļā ir Brazīlijas nacionālās krāsas. Zaļā krāsa simbolizē Amazones mežu zaļu bagātību, bet dzeltenā — Brazīlijas zelta iegulas. Pēdējais fakts ir saistīts ar to, ka no 16. līdz 19. gadsimtam Brazīlijā atradās lielākās zelta iegūšanas šahtas pasaulē. Tautā karogu citreiz sauc vienkārši par Auriverde jeb latviski Dzeltenzaļais.

Zvaigžņu izvietojums uz tumši zilās lodes atbilst zvaigžņu izvietojumam virs Riodežaneiro 1889. gada 15. novembrī pulksten 9.22. Tas ir vēsturisks brīdis Brazīlijas valsts vēsturē, jo šajā brīdī tika pasludināta Brazīlijas Republikas dibināšana. Katram no 26 Brazīlijas štatiem un vienam federālajam apgabalam atbilst viena noteikta zvaigzne uz lodes.

Sākotnēji uz karoga bija 21 zvaigzne, kas atbilda tā brīža teritoriālajam iedalījumam. Tas tika pieņemts 1889. gada 19. novembrī. 1992. gadā tika pieņemts šī brīža variants ar 27 zvaigznēm.