Cetiju dzimta

Vikipēdijas lapa
Cetiju dzimta
Cettiidae (Alström et al., 2006)
Cetija (Cettia cetti)
Cetija (Cettia cetti)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlasePutni (Aves)
KārtaZvirbuļveidīgie (Passeriformes)
ApakškārtaDziedātājputni (Passeri)
DzimtaCetiju dzimta (Cettiidae)
Cetiju dzimta Vikikrātuvē

Cetiju dzimta (Cettiidae) ir maza auguma zvirbuļveidīgo (Passeriformes) putnu dzimta, kas apvieno 32 mūsdienās dzīvojošas sugas un kas tiek iedalītas 7 ģintīs.[1] Daži sistemātiķi cetiju dzimtā sistematizē arī zaļās hīlijas, žubīšķauķus un Grauera ķauķus, lai gan to piederība dzimtai ir neskaidra.[1] Nesenā pagātnē visas cetiju dzimtas sugas tika sistematizētas ķauķu dzimtā (Sylviidae), tomēr saskaņā ar jaunākajiem ģenētiskajiem atklājumiem zvirbuļveidīgo putnu sistemātikā ir veikta klasifikācijas revīzija.[2] Cetijām vistuvāk radniecīgā ir garastīšu dzimta (Aegithalidae).[3]

Izplatība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kalnu melnsejas ķauķis (Abroscopus schisticeps)

Cetiju dzimtas putni mājo galvenokārt Āzijā un Āfrikā, bet sastopami arī Eiropā un Okeānijā.[1] Viens no plašākajiem izplatības areāliem ir cetiju ģintij. Šīs grupas putni sastopami, sākot ar Rietumeiropu un beidzot ar Klusā okeāna krastu Āzijā.[1] Lielākā daļa dzimtas sugu ir nometnieki,[2] toties Āzijas īsastīte ir izteikts gājputns,[4] bet dziedātājcetija un cetija ir daļēji migrējoši putni.[5][6] Dažas sugas, piemēram, gaišpēdu īsastīte migrē, sezonāli mainot augstumu virs jūras līmeņa.

Kopīgās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cetiju dzimtas sugas ir maza auguma dziedātājputni, kuriem ir vidēji gara vai gara aste, izņemot īsastītes un tesijas. Daļai ir neuzkrītošs, pelēkbrūns vai brūns apspalvojums. Tomēr vairākas ģintis apvieno krāsainākus putniņus, piemēram, tesijas un kalnu ķauķi.[2] Šīs dzimtas putniņi mājo krūmājos un kokos, barojas ar kukaiņiem.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bērgalvas īsastīte (Cettia castaneocoronata)
Dziedātājcetija (Horornis diphone)
Himalaju cetija (Horornis brunnescens)
Kalnu šuvējputns (Phyllergates cuculatus)
Pelēkvēdera tesija (Tesia cyaniventer)

Cetiju dzimta (Cettiidae)[1]

Incertae Sedis:[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «World Bird List: Wren-babblers, crombecs, bush warblers, Streaked Scrub Warbler, yellow flycatchers & hylias, 2018». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 29. maijā. Skatīts: 2017. gada 25. maijā.
  2. 2,0 2,1 2,2 Bush-warblers, Stubtails, Tesias and allies
  3. Alström, P.; Ericson, P.G.P.; Olsson, U. & Sundberg, P. (2006): Phylogeny and classification of the avian superfamily Sylvioidea. Mol. Phylogenet. Evol. 38(2): 381–397. doi:10.1016/j.ympev.2005.05.015 PMID 16054402
  4. IUCN: Urosphena squameiceps
  5. IUCN: Horornis diphone
  6. IUCN: Cettia cetti

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]