Džeks Finijs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Džeks Finejs)
Džeks Finijs
Walter Braden (Jack) Finney
Džeks Finijs
Personīgā informācija
Dzimis 1911. gada 2. oktobrī
Milvoki, Viskonsina, ASV
Miris 1995. gada 14. novembrī (84 gadi)
Tautība amerikānis
Literārā darbība
Nodarbošanās rakstnieks
Valoda angļu
Rakstīšanas laiks 1946–1995
Žanri zinātniskā fantastika

vēsture
šausmu literatūra
komēdija
trilleris

Temati ASV 19. gadsimta vēsture
Slavenākie darbi Starp diviem laikmetiem

Džeks Finijs (dzimis 1911. gada 2. oktobrī, miris 1995. gada 14. novembrī) bija amerikāņu rakstnieks. Viņa vislabāk zināmie darbi ir sarakstīti zinātniskās fantastikas un trillera žanrā, tai skaitā romāni The Body Snatchers un Time and Again (izdots arī latviešu valodā ar nosaukumu "Starp diviem laikmetiem"). Romāns The Body Snatchers bija pamatā 1956. gadā uzņemtajai filmai Invasion of the Body Snatchers.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Finijs dzimis Milvokos, Viskonsinā, viņa īstais vārds ir Džons. Kad Džonam Finijam bija trīs gadi, nomira viņa tēvs, un viņš par godu tēvam tika pārdēvēts par Volteru Bradenu (Walter Braden), taču visā savas dzīves laikā sauca sevi par Džeku. Studējis Noksas koledžā (Knox College) Geilsbērgā (Galesburg), kuru beidza 1934. gadā. Apprecējās ar Margaritu Gestu (Marguerite Guest), laulībā piedzima divi bērni - Kenets un Margarita. Dzīvoja Ņujorkā, strādājot par reklāmas aģentu, 1950. gadu sākumā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Kaliforniju, kur dzīvoja Milvali pilsētā. Miris no pneimonijas un emfizēmas 84 gadu vecumā.

Rakstnieka karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Džeka Finija stāsts The Widow's Walk 1946. gadā uzvarēja Ellery Queen's Mystery Magazine sponsorētā konkursā.[1] 1954. gadā tika publicēts viņa pirmais romāns Against the House, nākamajā gadā tika uzņemta uz tā balstīta filma.

Finija 1955. gadā sarakstītais romāns The Body Snatchers bija pamatā 1956. gadā uzņemtajai filmai Invasion of the Body Snatchers un tās atvasinājumiem.

Džeka Finija romāns Assault on a Queen, kas sarakstīts 1959. gadā, kļuva par filmu Assault on a Queen ar Frenku Sinatru bandas līdera lomā.

Finija lielākais panākums bija viņa 1970. gadā sarakstītais zinātniskās fantastikas romāns "Starp diviem laikmetiem" (Time and Again). Tas stāsta par ceļošanu pagātnē, ar šo tēmu viņš iepriekš bija eksperimentējis savos īsajos stāstos. Romāna varonis Saimons Morlijs, kas Ņujorkā strādā reklāmas jomā, tiek iesaistīts slepenā valdības projektā, kura mērķis ir nosūtīt cilvēkus pagātnē. Šī ceļošana laikā notiek nevis ar īpašu laika mašīnu, bet ar hipnozes vai pašhipnozes palīdzību. Saimons Morlijs nokļūst 1882. gada Ņujorkā. Romānā spilgti un detalizēti atainota tā laika pilsētas dzīve, romānu veiksmīgi papildina it kā paša Morlija zīmētās ilustrācijas.

1982. gadā Pasaules fantāzijas konferencē, kas notika Našvilā, Tenesī, Finijam tika piešķirta Pasaules fantāzijas balva (The World Fantasy Award).[2]

1995. gadā, divdesmit piecus gadus pēc "Starp diviem laikmetiem" sarakstīšanas, Finijs publicēja turpinājumu ar nosaukumu From Time to Time, kurā aprakstīti Morlija tālākie piedzīvojumi, darbība norisinās Manhatanā 1912. gadā. Tas bija viņa pēdējais darbs, kuru viņš pabeidza īsi pirms nāves.

Džeks Finijs sarakstījis desmit romānus, vairākus desmitus īso stāstu, pēc viņa stāstu un romānu motīviem uzņemtas vienpadsmit filmas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Jack Finney biography». Skatīts: 2007. gada 11. jūnijs.
  2. «1987 World Fantasy Award Winners and Nominees». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2007. gada 19. maijs. Skatīts: 2007. gada 11. jūnijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]