Dalībnieka diskusija:T3

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Sveicināts Vikipēdijā! Nepieciesams uzzināt attēlu autortiesības. Ja esi pats fotografējis, tad problēmu nebūs, vajag tikai ielikt informāciju par to pie attiecīgā attēla. Ja nav paša attēli un nav atļaujas brīvai izmantošanai, tad tie diemžēl būs jāizņem laukā. --Dainis 16:49, 6 decembrī, 2007 (UTC)

Par fotogrāfiju autortiesībām rakstā "Zvejas kuģis"[labot pirmkodu]

Zem fotogrāfijas NMML_Slava.jpg, bija rakstīts unknown author. Lapās, kur atradu MV_MARIANAO_ICE.jpg un Pole Star.jpg, nebija dots ne fotogrāfiju autors, ne arī kaut kāda informācija par autortiesībām. Kur es ņēmu pēdējo fotogrāfiju nevaru atcerēties. Ja tas pārkāpj autortiesības, lūdzu izņem.

Pašu informāciju no raksta man droši vien iemācīja skolā no grāmatām, kurām ir aizsargātas autortiesības. Pats neko jaunu izdomājis neesmu. Vai tas ir autortiesību pārkāpums man nav saprašanas. --T3 18:22, 6 decembrī, 2007 (UTC)

Attiecībā uz faktiem, kas ir grāmatās un citur, autortiesību nav un nevar būt. Saviem vārdiem var pārstāstīt jebkuru grāmatu vai interneta lapu - galvenais, lai nebūtu Copy→Paste vai pārrakstīšana 1:1. Attiecībā uz fotogrāfijām - turpmāk būtu nepieciešams norādīt lapu, no kurienes tās ņemtas. Pašreiz par attēlu statusu grūti ko spriest un, ja statuss nav zināms - tās jādzēš ārā. "Fair use" jeb godprātīgās izmantošanas principu te arī nevar piemērot - fotogrāfijas nav neaizstājamas (principā nav sarežģīti aiziet uz ostu un nofotografēt tur kādu zvejas kuģi). Ja raksts būtu, teiksim, tieši par peldošo konservu fabriku "Slava", tad attiecīgo mazas izšķirtspējas attēlu varētu izmantot (it sevišķi, ja, teiksim, kuģis jau būtu sagriezts metāllūžņos un fotografēšanai pat teorētiski nebūtu pieejams). Vienmēr jāatceras, ka Vikipēdija ir brīvā enciklopēdija un tajā nedrīkst atrasties ar autortiesībām aizsargāti materiāli. --ScAvenger 18:53, 6 decembrī, 2007 (UTC)
Ja esmu pareizi sapratis, tad, rupji runājot, es drīkstu izmantot tikai sevis paša fotogrāfētās vai citu valodu vikipēdijās jau esošās fotogrāfijas, jo citur ar GFDL licenzētas fotogrāfijas es nemaz neesmu redzējis. Tas tomēr būtiski ierobežo iespējas uzrakstīt ilustrētu rakstu, kurš būtu atšķirīgs no tā, kas ir angļu vikipēdijā.
Ja divās ar autortiesībām aizsargātās grāmatās ir vienādas shēmas un es pats uzzīmēju tādu, kas būtiski neatšķiras no šīm abām un ievietoju vikipēdijā, vai tad es būšu pārkāpis kāda autortiesības? --T3 21:15, 6 decembrī, 2007 (UTC)
Protams, ideāls gadījums ir paša fotografēti vai zīmēti attēli (taisnību sakot, es brīnos, ka mēs tik maz tādus lietojam, ņemot vērā, ka digitālie fotoaparāti tagad ir gandrīz vai katram). Fotogrāfijām nav obligāti jābūt licenzētām ar GFDL, der arī citas brīvās licences, kas atļauj gan nekomerciālu, gan komerciālu izmantošanu, piemēram, CC-BY-SA. Var lietot publiski pieejamus attēlus, teiksim, tādus, kas ir publiski saskaņā ar pastāvošo likumdošanu (valstu karogi, ģerboņi u.tml.) vai pietiekami vecus attēlus, kam autortiesību termiņš ir notecējis. Pastāv arī jau minētais fair use princips, kas atļauj izmantot aizsargātu darbu zemas kvalitātes kopijas attiecīgā raksta ilustrēšanai, ja nav citas iespējas un šāda izmantošana nesamazina darba komerciālo vērtību. Jā, tas viss ierobežo rakstu kvalitāti, bet mums nākas pakļauties pastāvošajiem likumiem. Par shēmu pārzīmēšanu - te grūti sniegt viennozīmīgu atbildi; viss atkarīgs no konkrētā gadījuma. Ja tas ir kaut kas pavisam triviāls - teiksim, vienkārša ķīmiska struktūrformula, kur nav "mākslinieciskā" elementa - var pārzīmēt bez problēmām. Var shēmu skenēt, pārnest vektorformātā, pārveidot, pievienot kaut ko no sevis - tad tas būs jau cits darbs. Cita lieta, ja tas ir kāds mākslas darbs (arī fotogrāfija), tad kopēt un mainīt nevar. Jebkurā gadījumā jācenšas ieguldīt pēc iespējas vairāk sava darba, citu darbus izmantojot kā avotus (un iespēju robežās neaizmirst norādīt tos), nevis tikai kopēt. Angliski par to visu var palasīt šeit. Veiksmi darbā! --ScAvenger 22:22, 6 decembrī, 2007 (UTC)
Šeit ir attēla NMML_Slava.jpg atrašanās vieta ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras pārvaldes mājas lapā http://www.afsc.noaa.gov/quarterly/jas2006/divrptsNMML1.htm Saskaņā ar ASV likumdošanu attēls nodots sabiedrības lietošanā. Tas laikam tad derēs. --T3 22:56, 6 decembrī, 2007 (UTC)
Jā, NOAA attēlus drīkst izmantot. Šādos gadījumos attēla lapā liekam veidni {{NOAA}} un norādām saiti uz avotu. --ScAvenger 06:25, 7 decembrī, 2007 (UTC)

Attēlu augšupielāde[labot pirmkodu]

Kopējot attēlus no citām vikipēdijām, jācenšas izmantot to pilnās versijas, nospiežot attēla lapā uz samazinātā varianta un iekopējot pilno. Ja attēla nosaukuma sākumā ir 800px tipa cipari, tas nozīmē, ka ir pieejams lielāks attēls. Savukārt, ja beigās ir paplašinājums "svg.png", tas norāda, ka kvalitatīvā SVG vektorformāta versija ir pārveidota par samazinātu PNG rastra formāta versiju. Protams, ja ir norāde, caur to arī var tikt pie lielā attēla, bet labāk, ja tas ir "pa rokai". --ScAvenger 06:17, 7 janvārī, 2008 (UTC)

Vai vari pie radiomāja pašā augšā pieminēt, ka tas viss ir uz kuģa?