Dalībnieks:Harcevina

Vikipēdijas lapa

Svira[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sviras efekts ir aizņēmušās naudas izmantošanas investīciju stratēģija: konkrēti, dažādu finanšu instrumentu vai aizņemtā kapitāla izmantošana, lai palielinātu potenciālo ieguldījumu atdevi. Sviras efekts var attiekties arī uz parādu summu, ko izmanto aktīvu finansēšanai. Ja kāds atsaucas uz kaut ko (uzņēmums, īpašums vai ieguldījums) kā "ļoti piesaistīts līdzeklis", tas nozīmē, ka postenim ir vairāk parādu nekā pašu kapitāls. Kaut gan savstarpēji saistīti - jo abi saistīti ar aizņemšanos, kredītreitings un peļņas norma nav vienādas. Sviras efekts attiecas uz parādu piedziņu. Marža ir parāda vai aizņēmuma nauda, ko izmanto, lai ieguldītu citos finanšu instrumentos. Peļņas konts ļauj aizņemties naudu no brokera par fiksētu procentu likmi, lai iegādātos vērtspapīrus, opcijas vai nākotnes līgumus, paredzot saņemt ievērojami lielu peļņu.

Sviras analīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izmantojot bilanču analīzi, ieguldītāji var izpētīt parādus un pašu kapitālu dažādu uzņēmumu grāmatās un izvēlēties investēt uzņēmumos, kas izmanto savus līdzekļus, lai strādātu viņu vārdā. Kā kapitāla vērtspapīru atdeve, parāds līdz pašu kapitālam un peļņa no ieguldītā kapitāla, piemēram, kapitāla atdeve palīdz ieguldītājiem noteikt, kā uzņēmumi izvieto kapitālu un cik lielā mērā šis kapitāls ir aizņemts. Lai pareizi novērtētu šo statistiku, ir svarīgi paturēt prātā, ka aizņemtais līdzeklis ir vairākās šķirās, tostarp darbības, finanšu un kombinētais aizņemtais līdzeklis.

Fundamentālajā analīzē tiek izmantots operacionālā sviras līmenis (DFL). DFL aprēķina, dalot uzņēmuma peļņas par akciju (EPS) procentuālās izmaiņas ar tā procentuālo izmaiņu savā peļņā pirms procentu un nodokļu (EBIT) laika periodā. Tāpat DFL var aprēķināt, dalot uzņēmuma EBIT ar EBIT, atskaitot procentu izdevumus. Lielāks DFL norāda uz augstāka līmeņa svārstības uzņēmuma EPS.

DuPont analīze izmanto kaut ko, ko sauc par "pašu kapitāla koeficientu", lai novērtētu finanšu sviras efektu. Kapitāla koeficientu aprēķina, dalot uzņēmuma kopējos aktīvus ar kopējo pašu kapitālu. Pēc tam, kad parādījās, finanšu sviras koriģē ar kopējo aktīvu apgrozījumu un peļņas normu, lai iegūtu pašu kapitāla atdevi. Piemēram, ja publiski tirgotajam uzņēmumam ir kopējie aktīvi, kuru vērtība ir 500 miljoni ASV dolāru, un akcionāru akciju vērtība ir 250 miljoni ASV dolāru, tad akciju koeficients ir 2,0 (500 miljoni ASV dolāru / 250 miljoni ASV dolāru). Tas liecina, ka puse no uzņēmuma kopējiem aktīviem tiek finansēta no pašu kapitāla. Tādējādi lielāki kapitāla pārvedumi liecina par lielāku finansiālo ietekmi.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

https://www.investopedia.com/terms/l/leverage.asp