Dalībnieks:Jeshkan/ERP sistēmu vēsture

Vikipēdijas lapa
ERP sistēmu attīstība

ERP sistēmu attīstība cieši sekoja efektīviem izstrādājumiem datoru aparatūru un programmatūru sistēmu jomā. 1960-to gadu laika posmā vairums organizāciju projektēja, izstrādāja un ieviesa centralizētās skaitļošanas sistēmas, pārsvarā krājumu vadības sistēmu automatizācijai, lietojot krājumu vadības pakotnes (no angļu val. Inventory Control - IC). Tās bija mantotās sistēmas, bāzētas uz tādām programmēšanas valodāmCOBOL, ALGOL un FORTRAN. Materiālo vajadzību plānošanas (no angļu val. Material requirements planning - MRP) sistēmas tika izstrādātas 1970-tajos gados, kas pārsvarā ietvēra produkta vai detaļu vajadzību plānošanu, vadoties pēc produkcijas saraksta. 1980-tajos gados parādījās ražošanas resursu plānošanas (no angļu val. Manufacturing resource planning – MRP II) sistēmas. To akcents bija ražošanas procesu optimizācija, sinhronizējot materiālus ar produkcijas vajadzībām. MRP II iekļauj tādus funkcionālos apgabalus kā darba telpas un izplatīšanas vadība, projekta vadība, finanses, cilvēka resursi un inženierija. ERP sistēmas pirmoreiz parādījās 1980-to gadu beigās un 1990-to gadu sākumā. Balstoties uz MRP un MRP II tehnoloģiskiem pamatiem, ERP sistēmas integrē tādus biznesa procesusražošana, izplatīšana, grāmatvedība, finanses, cilvēku resursu vadība, projekta vadība, krājumu vadība, serviss un uzturēšana, nodrošinot uzņēmumā pieejamību, redzamību un sistemātiskumu.

1990-to gadu laikā ERP sistēmu piegādātāji pievienoja vairāk moduļus un funkcijas kā papildinājumu centrālajiem moduļiem, tādējādi radot paplašinātās ERP sistēmas (ERP II). Šie ERP paplašinājumi iekļauj progresīvo plānošanu un produkciju procesus (no angļu val. Advanced planning and scheduling - APS), e-biznesa risinājumus kā klientu attiecību vadība (no angļu val. Customer relationship management - CRM) un piegāžu ķēžu vadību (no angļu val. Supply chain management - SCM).[1]

ERP vēsture [2] [3] [4]
Gads Apraksts
1960-tie Sešdesmito gadu sākumā nāk klajā ERP sistēmas jēdziens, kas rodas traktoru ražotājfirmas J.I. Case un partnera IBM kopdarbības rezultātā. Sešdesmitajos gados raksturīga ir krājumu vadība, kas ir informācijas tehnoloģijas un biznesa procesu kombinācija, uzturot noliktavā izejvielas pietiekamā daudzumā. MRP sistēmas ir sākotnējais sasniegums, kas sniedz tādu pakalpojumu kā materiālu plānošanu un to saraksta veidošanu sarežģītiem saražotajiem produktiem.
1970-tie MRP kļust par aktuālu plānošanas sistēmu. Materiālo prasību plānošana izmanto programmatūras aplikācijas produkcijas procesu ieplānošanai (saraksta sastādīšanai). MRP ģenerē operāciju un izejmateriālu iepirkšanas sarakstus, balstoties uz produkcijas pabeigto izstrādājumu prasībām, produkcijas sistēmas struktūru, pašreizējo krājumu pakāpēm. Sākuma septiņdesmitajos gados sākotnējie MRP risinājumi ir apjomīgi, prasti un dārgi. Tiem nepieciešams liels tehniskais atbalsts, lai uzturētu lieldatorus uz kuriem tie strādā.
1972 5 inženieri Manheimā (Vācija) dibina kompāniju SAP (no vācu val. Systemanalyse und Programmentwicklung – Sistēmanalīze un programmizstrāde). SAP izstrādes nolūks ir ražot un pārdot standarta biznesa programmatūru.
1975 R.Lavsons, B.Lavsons un biznesa partneris Dž.Kerullo dibina Lavsona programmatūru (no angļu val. Lawson Software). Pamatlicēji redz vajadzību pēc nokomplektētiem uzņēmuma tehnoloģijas risinājumiem kā alternatīvu pielāgotām biznesa lietojumprogrammatūrām.
1976 Ražošanas industrijā MRP kļūst par nozīmīgu koncepciju, ko lieto produkcijas vadībā un kontrolē.
1977 D.Tompsons , D. Grogori un Eds Makvanijs dibina kompāniju JD Edwards, kura sāka nodarboties ar uzskaites programmatūras (paredzēta naftas un gāzes industrijai) izveidošanu, paredzētu IBM minidatoriem. L.Elisons dibina kompāniju Oracle Corporation ar galveno mērķi izstrādāt datu bāzu pārvaldības sistēmu, kā arī izstrādāt ERP programmatūru.
1978 J. Bāns veido organizāciju The Baan Corporation, lai apgādātu finansiālos un administratīvos konsultēšanas pakalpojumus.
1979 Oracle kompānija piedāvā pirmo komerciālo SQL (Structured Query Language – Strukturētā vaicājumu valoda) relāciju datu bāzu pārvaldības sistēmu.
1980-tie Astoņdesmitos gados aktuālā plānošanas sistēma ir MRP II, izmanto programmatūras aplikācijas ražošanas procesu koordinēšanai, sākot no produktu plānošanas, detaļu iepirkšanas, krājumu vadības līdz produktu izplatīšanai.
1980 JD Edwards sāk likt akcentu uz datorsistēmu IBM System/38. MRP izvēršas par MRP II, vēl pieejamāku paplašinājumu.
1981 Bāna organizācija sāk lietot UNIX operētājsistēmu kā pamata operētājsistēmu, bet 1982. gadā tā piegādā pirmo programmproduktu. JD Edwards akcentējas uz datorsistēmas IBM System/38 bāzes.
1983 Oracle piedāvā VAX režīma datubāzi, kā arī datubāzi pilnībā izstrādātu C programmēšanas valodā (pārnesamībai).
1984 Bāna organizācija pārliek akcentu no korporācijas attīstības uz industriāliem risinājumiem.
1985 JD Edwards ir pazīstama kā industrijas vadošais lietojumprogrammatūras piegādātājs, pateicoties ļoti veiksmīgam IBM AS/400 datoram - tiešs System/38 pēctecis.
1986 D.Dafilds un K.Moriss dibina kompāniju PeopleSoft ar mērķi izveidot cilvēku resursu vadības sistēmu (no angļu val. Human Resource Management System – HRMS), kuru darbinātu lieldators.
1987 PeopleSoft cilvēku resursu vadības sistēma ir izveidota.
1990-tie Deviņdesmitos gados aktuālā plānošanas sistēma ir ERP, kas lieto multimodālo lietojumprogrammatūru, lai uzlabotu iekšējo biznesa procesu izpildījumu. ERP sistēmas integrē biznesa procesus no funkcionlām nodaļām, sākot no produktu plānošanas, detaļu iepirkšanas, krājumu vadības, produktu izplatīšanas līdz pasūtījuma izsekošanai. ERP programmatūras sistēma var iekļaut lietojuma moduļus atbalsta mārketingam, finansēm, grāmatvedībai, cilvēka resursu vadībai.
1990 Bāna organizācijas programmatūra tiek izdota 35 valstīs (pēc netiešiem pārdošanas informācijas avotiem). Tiek darināts termins ERP, kad MRP II ir pārāk plašs jēdziens, lai aptvertu inženierzinātnes, finanses, cilvēku resursus un projektu vadību.
1991 PeopleSoft uzstāda ofisus Kanādā, Eiropā, Āzijā, Āfrikā, Centrālamerikā un Dienvidamerikā, un Klusā okeāna valstīs.
1995 Bāna organizācijā darbojas vairāk kā 1000 darbinieki un tā apkalpo apmēram 1800 klientus.
1999 JD Edwards ir vairāk kā 4700 klienti vairāk kā 100 valstīs. Oracle kompānijai ir 41000 klienti visā pasaulē (16000 Amerikas Savienotās Valstīs). PeopleSoft programmatūra tiek lietota cilvēku resursu tirgū vairāk kā 50 procentus. SAP ir pasaules lielākā uzņēmumu programmatūras kompānija un pasaules 4. lielākā nepakļautās programmatūras piegādātājs kopumā. SAP nodarbina vairāk kā 20500 cilvēki vairāk kā 50 valstīs. Līdz šim, vairāk kā 2800 Bāna organizācijas sistēmas tika īstenotas aptuveni 4800 vietās visā pasaulē.
2000-05
2002 Vairākums ERP sistēmas paaugstina web-bāzēto produktu skaitu, tādējādi vispasaules klienti var iegūt tiešo pieeju pakalpojuma sniedzēja ERP sistēmām.
2004 Servisu orientētā arhitektūra (no angļu val. Service Oriented Architecture – SOA) kļūst par standartu, uz kuru tiecas ERP pārdevēji. Šāda programmatūras arhitektūra ļauj dažādām sistēmām komunicēties vienai ar otru.
2005 Vadošie ERP programmatūras produkti:

OracleE-Business Suite, JD Edwards, PeopleSoft un Seibel; MicrosoftNavision, Axapta, Great Plains un Solomon; InforBaan, Mapics, un lērumi citu produktu. Nozīmīgas kompānijas ir SAP, Oracle, Infor, Microsoft.

Arējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apraksts par ERP sistēmām

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «The Evolution of ERP Systems: A Historical Perspective» (PDF). Idea Group. Kopā ar |coauthors= jālieto |author=
  2. «History and Evolution of ERP». sysoptima.com.
  3. «ERP history». ERP and More!.
  4. «The History of ERP». Birikimler.