Dalībnieks:Marta Starostina

Vikipēdijas lapa

Tīrās tehnoloģijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tīrās tehnoloģijas ir risinājumi, kas ietver efektīvus vides attīrīšanas procesus, pārveidojot atkritumus otrreizējos produktos vai enerģijā, videi draudzīgu alternatīvu enerģijas avotu attīstību, kā arī industriālās ražošanas tehnoloģijas, kas samazina vides piesārņojumu un resursu patēriņu.[1]

Tīro tehnoloģiju apakšnozares[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atjaunojamie resursi - Atbalsts inovācijām,kuras atvieglo un veicina atjaunojamās enerģijas pielietošanu. Apakšnozarē ietvertie virzieni: biodegviela un biomasa, degvielas šūnas, enerģijas uzglabāšana, solārās sistēmas, enerģijas efektivitāte.

Izglītība - Izglītības un specializēto apmācību izveide un attīstīšana tīro tehnoloģiju jomā. Zināšanu bāzes radīšana jauniem nozares sasniegumiem, iesaistot gan vietējos, gan ārzemju pētniekus, ekspertus un mentorus.

Lauksaimniecība - Efektīvāko un dabai draudzīgāko metožu meklējumi zemes un mežu apsaimniekošanas jomā. Dabisko pesticīdu, kultūraugu un ilgtspējīgā mēslojuma izmantošanas veicināšana, maksimizējot vietējo resursu izmantošanu un popularizējot tīro tehnoloģiju nozares principus.

Pārstrāde - Visplašāk pazīstamo, efektīvāko un izmaksu ziņā izdevīgāko metožu pielietojums atkritumu apstrāde un pārstrādei enerģijā, jaukto atkritumu, metālu, plastmasas/gumijas, un bīstamo atkritumu apsaimniekošana.

Pētniecība un attīstība - Ciešas sadarbības veicināšana starp pētniekiem un uzņēmējiem, stimulējot jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību. Inovatīvāko un progresīvāko ekspertu sadarbības sekmēšana, risinot mūsdienu nozīmīgākos tīro tehnoloģiju izaicinājumus.

Progresīvie materiāli - Inovāciju ieviešana eksakto zinātņu jomā, lai nodrošinātu efektīvus un radošus risinājumus jaunu progresīvo materiālu izstrādei un pielietojumam, vienlaikus saglabājot un attīstot pamatkompetences tīro tehnoloģiju sektorā.

Ražošana - Iepazīstināšana ar veiksmīgākajiem risinājumiem globāli konkurētspējīgu tīro tehnoloģiju produktu un pakalpojumu ražošanā, atbalsts Latvijas uzņēmumu tīro tehnoloģiju produktu un pakalpojumu integrācijai globālajā tirgū.

Tehnoloģiju pārnese -Atbalsts tīro tehnoloģiju izgudrojumu un risinājumu komercializācijai, piesaistot ekspertīzi un papildu atbalstu jaunu tehnoloģiju un inovāciju attīstīšanā.

Ūdens apsaimniekošana - Izcilu risinājumu radīšana ūdens un notekūdeņu apsaimniekošanā, attīrīšanā, filtrēšanā un uzglabāšanā. Pasaulē plaši izmantotu paņēmienu un metožu ieviešana un pielāgošana vietējam tirgum.

Tīro tehnoloģiju attīstība Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijā tīro tehnoloģiju uzņēmumi attīstās un ir spēcīgi trīs virzienos. Pirmais virziens ir gaisa, ūdens attīrīšana un atkritumu pārstrāde un otrreizēja izmantošana. Otrais virziens ir atjaunojamie energoresursi. Trešais virziens ir energoefektivitāte, progresīvās tehnoloģijas un metodes tīrai ražošanai.

Tiesa, salīdzinot ar citām ES valstīm, šī tautsaimniecības nozare ir vēl attīstības sākuma stadijā, bet, ņemot vērā arvien pieaugošās vajadzības pasaulē pēc pārdomātiem vides saudzēšanas risinājumiem, tai ir ļoti augsts potenciāls. Ir skaidrs, ka nākotnē šī nozare ieņems ļoti svarīgu lomu pasaules ekonomikā. Šīs nozares milzīgo nozīmi apliecina arī tas, ka straujā tīro tehnoloģiju risinājumu attīstība pat tiek salīdzināta ar informācijas tehnoloģiju nozares attīstību deviņdesmitajos gados.


Latvija ir maza valsts, un tādai valstij ir jāspecializējas, lai attīstītos.Videi draudzīgo tehnoloģiju attīstība zināmās jomās varētu būt viens no Latvijas specializācijas virzieniem.   



Jāsaprot, ka galvenais izaugsmes šķērslis joprojām ir fakts, ka daudzi uzņēmumi ir pārāk mazi un nenobrieduši, lai paši nostabilizētos eksporta tirgos. Turklāt galvenais noieta tirgus, visticamāk, nebūs Eiropas Savienība, kur ir jau pietiekami attīstīta šī darbības niša, bet gan reģioni pasaulē, kuri vistiešākajā veidā saskaras ar klimata pārmaiņu radītajām sekām, piemēram, Āzija.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. http://cleantechlatvia.com/lv
  2. http://db.lv/viedokli/eksperts/eksperta-viedoklis-japievers-lielaka-uzmaniba-videi-draudzigam-tehnologijam-398244

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. http://www.db.lv/viedokli/eksperts/ekperta-viedoklis-japievers-lielaka-uzmaniba-videi-draudzigam-tehnologijam-398244
  2. http://www.green-technology.org/what.htm
  3. http://cleantechlatvia.com/lv/par-mums/kas-ir-tiras-tehnologijas/
  4. http://www.geo.lu.lv/fileadmin/user upload/lu portal/projekti/gzzf/videunilgtspejigaa ttistiba/VidZ1000/10.LEKCIJA-Vides tehnologijas.pdf
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental technology