Dalībnieks:Mistymoonlight/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Eiropas Kosmosa izstāde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eiropas Kosmosa izstāde (angļu valodā: European Space Expo) ir Eiropas Komisijas izveidota bezmaksas ceļojoša izstāde, kuras mērķis ir atraktīvā veidā informēt iedzīvotājus par Eiropas Savienības kosmosa programmām satelītu navigācijas (Galileo un EGNOS) un zemes novērošanas (Copernicus) jomās[1]. Izstāde ietver 12 stendus, kuros ar attēlu, teksta un video palīdzību tiek stāstīts par to, kā Eiropas kosmosa politika un kosmosa tehnoloģijas palīdz ikdienas dzīvē uz zemes, kā arī to nozīmi Eiropas ekonomikā un darba vietu veidošanā. Izstādē apskatāmi arī Copernicus (izmēra attiecība 1:3) un Galileo (izmēra attiecība 1:4) satelītu modeļi, kā arī interaktīva apļveida hologramma "OmniGlobe". Eiropas Kosmosa izstāde jau pabijusi vismaz 25 Eiropas pilsētās un to redzējuši vairāk kā 700 000 apmeklētāju[2].

Eiropas Kosmosa izstāde Rīgā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Attēls:Eiropas Kosmosa izstāde Rīgā.jpeg
Eiropas Kosmosa izstāde Rīgā

Rīgā Eiropas Kosmosa izstāde apmeklētājiem bija pieejama no 2015.gada 30.aprīļa līdz 10.maijam. Šajā laikā izstādi apmeklēja 56 450 apmeklētāji[3], kas Rīgu ierindoja otrajā vietā Eiropā pēc izstādes apmeklētāju skaita. Izstādes norisi Rīgā nodrošināja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Bērnu zinātnes centru „Z(in)oo” no Cēsīm, Eiropas Komisijas Pārstāvniecību, Rīgas domi un citiem partneriem.
Izstādes ietvaros notika lekcijas un diskusijas par kosmosa nozari un ar to saistītām tēmām. Par savu pieredzi, strādājot kosmosā, 2015.gada 1.maijā stāstīja arī Rīgā dzimušais krievu kosmonauts Anatolijs Solovjovs. Papildus izstādei apmeklētājiem bija iespēja ārpus paviljona izmēģināt Bērnu zinātnes centra „Z(in)oo” piedāvāto iespēju izgatavot savu papīra gaisa raķeti un dažādus centra eksponātus[4].

  1. http://ec.europa.eu/growth/sectors/space/expo/index_en.htm
  2. http://ec.europa.eu/growth/sectors/space/expo/index_en.htm
  3. https://twitter.com/EU_GNSS/status/597707300791558144
  4. http://www.zinoo.lv/space