Dalībnieks:Uzdevumiwiki/Uzdevumi.lv

Vikipēdijas lapa
Uzdevumi.lv
Pamatinformācija
Valsts Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Darbību uzsāka 2009. gads
Valodas latviešu
Reģistrētie lietotāji ~500 000
Mājaslapa www.uzdevumi.lv


Uzdevumi.lv - ir mācību vadības platforma, kas piedāvā teoriju, uzdevumus un testus 1.-12. klases mācību priekšmetos. Portālā reģistrējušies vairāk kā 500 000 lietotāju.[1] Uzdevumi.lv tiek izmantots kā mūsdienīgs izglītības mācību metožu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju rīks, kas paredzēts skolotājiem, skolēniem un vecākiem. Portāla unikalitātes pamatā ir īpaša GenExis tehnoloģija, kas ļauj izveidot uzdevumus ar daudz dažādiem variantiem. Kopā portālā ar GenExis tehnoloģiju ir izveidoti vairāk nekā 10 000 000 uzdevumu variantu (katram uzdevumam vidēji 100 dažādi varianti) ar pareizajām atbildēm un skaidrojumiem, kas tiek parādīti pēc uzdevuma izpildes.

Uzdevumi.lv misija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzdevumi.lv misija ir atvieglot skolotāja darbu, palīdzēt skolēniem uzlabot zināšanas un padarīt mācību procesu aizraujošu.

Tehnoloģijas izstrāde un darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2008. gadā SIA Data Pro Group sadarbībā ar 6 citām partnerības organizācijām no 5 dažādām valstīm uzsāka Inovāciju pārneses projektu “Matemātikas, fizikas un ķīmijas priekšmetu datorizētu vingrinājumu ģenerēšanas un novērtēšanas sistēmu - GenExis”.[2] Projekta pamatojums tika balstīts uz dažādiem pētījumu rezultātiem, kas parādīja nepieciešamību pēc rīkiem un metodēm, kas varētu palielināt skolēnu motivāciju un interesi par dabaszinātņu un matemātikas priekšmetiem, kā arī uzlabot viņu sasniegumu līmeni. GenExis ir Latvijā izveidota datorizēta uzdevumu ģenerēšanas un vērtēšanas sistēma, kuras iespējas digitālā mācību satura izveidē tika veiksmīgi pārbaudītas 5 Eiropas valstīs - Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Slovākijā un Lielbritānijā. Patlaban tā tiek aktīvi izmantota ES un NVS valstīs.

Uzdevumi.lv saturs tiek izstrādāts, izmantojot GenExis sistēmu, kas dod iespēju vienam uzdevumam veidot dažādas variācijas, mainot tādus elementus kā cipari, vārdi, attēli un citi. Pēc uzdevuma izpildes sistēma parāda skolēnam konkrētā varianta pareizo atbildi un tās skaidrojumu, kas palīdz ātrāk saprast savu kļūdu un un mācīties no tās. Atkārtojot vienu un to pašu uzdevumu vairākas reizes, sistēma katru reizi izsniedz jaunu uzdevuma variantu, kura izpildē skolēns var izmantot iepriekšējā variantā iegūtās zināšanas. Šāda sistēma palīdz nodrošināt pašvadītu mācību procesu.

Uzdevumi.lv pamatfunkcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzdevumi.lv publicētie mācību materiāli - teorija, uzdevumi un testi atrodami sadaļā “Virtuālā skola” un ir pieejami bez maksas. Lai tos izmantotu ir nepieciešams veikt reģistrāciju, izvēloties atbilstošo reģistrācijas lomu, kas dod iespēju portālu izmantot individuālām vajadzībām un mērķiem. Uzdevumi.lv reģistrācijai piedāvā 7 lomas: pirmsskolēns, skolēns, skolotājs, vecāks, students, viesis, privātskolotājs. Lietotājiem pēc autorizācijas ir pieeja 1.-12. klašu mācību saturam un sistēma automātiski piedāvā opcijas atkarībā no reģistrētās lomas portālā.

Uzdevumi.lv pieejams arī maksas pakalpojums "PROF", kas papildus sniedz pareizās atbildes un skaidrojumus visiem portāla uzdevumiem un dod pieeju valsts pārbaudes darbu treniņuzdevumiem.

Uzdevumi.lv iespējas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skolotājiem - mācību materiālu datubāze 1.-12. klasei; iespēja veidot un uzdot skolēniem elektroniskus pārbaudes darbus un mājasdarbus; iespēja veidot savus uzdevumus; automatizēts vērtēšanas process un vērtējumu pārnešana uz E-klasi un Mykoob.

Skolēniem - iespēja patstāvīgi mācīties sadaļā "Virtuālā skola"; momentāna atgriezeniskā saite par izpildītajiem uzdevumiem; paziņojumi par uzdotajiem darbiem; iespēja risināt skolotāja uzdotus pārbaudes darbus un mājasdarbus.

Vecākiem - detalizēta statistika par bērna mācību aktivitāti un rezultātiem portālā; paziņojumi par neizpildītajiem mājasdarbiem; ikmēneša atskaites par bērna mācību progresu.[3]

Sadarbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gadā Uzdevumi.lv uzsāka savstarpēju sadarbību ar skolvedības sistēmu E-klase. Sadarbības rezultātā E-klases lietotāji var pildīt uzdevumus portālā Uzdevumi.lv bez papildus autorizēšanās, jo skolēni, kuri pieslēgušies E-klasei, var atvērt savu Uzdevumi.lv profilu. Tāpat skolotāju ērtībām tika realizēts automatizēts vērtēšanas process un vērtējumu pārnešana uz E-klasi no Uzdevumi.lv portāla.

2016. gadā uzsāka sadarbību ar Valsts izglītības satura centru (VISC), organizējot atsevišķu diagnosticējošo darbu izpildi tiešsaistē:

  • 2016. gadā 10. klasei ķīmijā un fizikā - 2500 skolēnu no 120 skolām
  • 2017. gadā 6. klasei dabaszinībās - 5794 skolēnu no 206 skolām
  • 2020. gadā 3. klasei matemātikā - 1653 skolēnu no 74 skolām
  • 2021. gadā 6. klasei dabaszinībās un 3. klasei matemātikā. Ņemot vērā nepieciešamību mācību procesu organizēt attālināti, 2021. gadā skolu interese par iespēju darbu izpildi rīkot digitālā formātā būtiski pieauga - 6. klases darbu tiešsaistē aizvadīja jau 80% Latvijas sestklasnieku, bet 3. klases darbu - gandrīz 50% valsts trešklasnieku.

2020. gadā uzsākta sadarbība ar skolu un augstskolu pārvaldes sistēmu Mykoob.

Publikācijas un sasniegumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2007. gadā tika uzsākts Leonardo da Vinci programmas inovāciju pārneses projekts „Uzdevumu ģenerēšanas un vērtēšanas sistēmas Genexis matemātikas, fizikas un ķīmijas priekšmetu apguvei”.[4]

2018. gadā izstrādāts maģistra darbs par izglītības digitalizācijas pedagoģisko potenciālu Latvijā un portāla Uzdevumi.lv iespējām.[5]

2018. gada datu apkopojums ārvalstu un Latvijas pieredzes analīze par digitālo mācību līdzekļu pieejamību un izmantošanu vispārējās izglītības mācību satura nodrošināšanai.[6]

2019. gadā uzsākts Eiropas Sociālā fonda projekts "Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde Uzdevumi.lv modernizācijai" (Nr.8.3.1.2/19/A/005), kura ietvaros tiek izstrādāti jauna satura digitālie mācību un metodiskie līdzekļi 1.-9. klasei matemātikas, valodu (latviešu un krievu valodas) un dabaszinību mācību jomās pēc Skola2030 paraugprogrammām.[7]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]