Dalībnieks:ViAElva/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Modelēšanas māls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Modelēšanas māls ir jebkura veidojamo materiālu grupa, ko izmanto ēku un skulptūru veidošanā. Materiālu sastāvs un ražošanas procesi ievērojami atšķiras. [1] Ir keramikas māls, eļļas bāzes māls, polimēru māls, papīra māls.

Vāzes izveide no keramikas māla.

Keramikas māls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Keramikas māls ir uz ūdens bāzes izgatavota viela, kas sastāv no māla minerāliem un citiem izejmateriāliem. Tie tiek cepti augstā temperatūrā, lai radītu keramiku, piemēram, terakotas keramikas izstrādājumus un porcelānu. Papīra māls, ko ražo keramikas māla ražotāji, ir māla struktūra, kurai pievienots nedaudz apstrādātu celulozes šķiedru. Ievietojot krāsnī, šis papīra māls izdeg, atstājot to, ko izveidoji no keramikas māla.

Eļļas bāzes māls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eļļas bāzes māls ir izgatavots no māla, dažādu kombināciju eļļām, vaskiem, un mālu minerāliem. Tas ir tāpēc, ka eļļas bāzes māls ir veidojams pat tad, kad atstāts sausā vidē ilgāku laiku. Tas ir populārs materiāls animācijas māksliniekiem, kuriem vajag locīt un kustināt savus modeļus. Tas ir pieejams visdažādākās krāsās un ir nav toksiski. Piemērs eļļas bāzes mālam – plastilīns. Tā galvenās sastāvdaļas ir sērs un tīras augu eļļas. [2]

Polimēru māls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Polimēru māls ir modelēšana materiāls, kuru karsējot 129 °C - 135 °C būtiski nesamazina vai nemaina formas procesa laikā. Neskatoties uz to, ka to sauc par "mālu", tas parasti nesatur mālu minerālus. Polimēra māls ir pieprasīts hobiju, amatniecības un mākslas veikalos, un to izmanto ne tikai mākslinieki, bet arī bērni. Polimēra māls ir arī populārs animācijā, jo tas ļauj manipulēt ar tā izskatu kadru pēc kadra.

Papīra māls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Papīra māls ir paštaisīts vai komerciāli pieejams māls, kuru nelielā daudzumā papildina pārstrādātas celulozes šķiedras. Ja pievieno tipogrāfijas papīru, skulptūra žāvēšanas procesa laikā sarūk.[3] Papīra mālu var izmantot leļļu darināšanā, taču lielākoties lieto keramikas darbnīcās, lai iegūtu nevainojamas keramikas skulptūras.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Brenda Putman. The Sculptor’s Way: A Guide to Modelling and Sculpture. New York : Farrar & Rinehart, Inc., 1939.. 8. lpp.
  2. «[en] An Improved Plastic Composition.». www.directorypatent.com (angļu). Skatīts: 2017-12-18.
  3. Graham Hay. «A Paperclay Update».