Demokrātiskie patrioti

Vikipēdijas lapa
Demokrātiskie patrioti
Vadītājs Dāvis Stalts
Dibināta 2011. gada 8. jūnijā
Galvenā mītne Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Mājaslapa
www.demokratiskiepatrioti.lv

Biedrība „Demokrātiskie patrioti” ir sabiedriski politiska organizācija, kura izveidojās, daļai partijas biedru atšķeļoties no partijas "Pilsoniskā savienība" pirms tās iekļaušanās "Vienotībā". Veido frakciju Rīgas domē.

Biedrību „Demokrātiskie patrioti” 2011. gada 8. jūnijā nodibināja trīs partijas „Pilsoniskā savienība” biedri: Rīgas domes deputāts Dāvis Stalts, zvērināts advokāts Jānis Bordāns un krīzes centra „Skalbes” juriste Ieva Brante. Vēlāk visi trīs biedrības dibinātāji izstājās no partijas „Pilsoniskā savienība”. Par biedrības valdes priekšsēdētāju kļuva Dāvis Stalts.

Kopā ar D. Staltu no Rīgas domes „Pilsoniskās savienības” frakcijas aizgāja vēl 7 deputāti, un izveidoja Rīgas domes frakciju „Demokrātiskie patrioti”. Par frakcijas priekšsēdētāju kļuva D. Stalts, par viņa vietnieku frakcijā – Mārtiņš Šics. Vēlāk, kad D. Stalts tika ievēlēts 11. Saeimā, par frakcijas vadītāju kļuva Jānis Mārtiņš Skuja un par viņa otru vietnieku arī Jānis Atis Krūmiņš.

11. Saeimas vēlēšanās „Demokrātiskie patrioti” piedalījās Nacionālās apvienības sarakstā un organizācijas līderis D. Stalts tika ievēlēts 11. Saeimā. 2012. gadā „Demokrātisko patriotu” pārstāvis J. Bordāns kļuva par tieslietu ministru Valda Dombrovska valdībā, taču viņš arī kļuva par Nacionālās apvienības biedru.[1]

2013. gada 4. aprīlī notika biedrības kopsapulce, kurā tai skaitā tika pārvēlēti visi biedrības valdes locekļi. Par jauno biedrības valdes priekšsēdētāju Jāņa Bordāna vietā kļuva Dāvis Stalts, savukārt par valdes priekšsēdētāja vietnieci tika ievēlēta Ieva Brante. Vēl valdē tika ievēlēti arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, finansists Kalvis Vītoliņš un politikas vēsturnieks Edmunds Griģis. Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs tieslietu ministrs Jānis Bordāns turpināja darboties biedrībā.

2013. gada 16. aprīlī Dāvis Stalts izstājās no Nacionālās apvienības frakcijas Saeimā un kļuva par neatkarīgo deputātu.[2]

2013. gada 30. augustā notika biedrības kopsapulce, kurā tika ievēlēti jauni valdes locekļi - 11. Saeimas deputāte Inga Bite, bijušais premjerministrs Guntars Krasts. Savukārt, par biedrības valdes priekšsēdētāju tika ievēlēta Liene Cipule.

2014. gada 4. martā notika biedrības kopsapulce, kurā tika ievēlēta jauna valde, kurā turpmāk darbosies Dāvis Stalts, Edmunds Griģis, Druvis Kleins, kas valdē bija arī iepriekš, un no jauna ievēlētie Inguss Kudiņš, Otto Lodiņš, Guntars Vaivars un Ieva Parramore.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Bordāns pievienojas TB/LNNK». Delfi.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 22. septembrī. Skatīts: 2012. gada 23. septembrī.
  2. «Dāvis Stalts izstājas no NA frakcijas». Ltv.lv. Skatīts: 2013. gada 12. jūlijā.[novecojusi saite]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]