Dienvidamerikas kaķi

Vikipēdijas lapa
Dienvidamerikas kaķi
Leopardus (Gray, 1842)
Ocelots (Leopardus pardalis)
Ocelots (Leopardus pardalis)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPlēsēji (Carnivora)
ApakškārtaKaķveidīgie (Feliformia)
DzimtaKaķu dzimta (Felidae)
ApakšdzimtaKaķu apakšdzimta (Felinae)
ĢintsDienvidamerikas kaķi (Leopardus)
Dienvidamerikas kaķi Vikikrātuvē

Dienvidamerikas kaķi, Dienvidamerikas kaķu ģints (Leopardus) ir viena no kaķu dzimtas (Felidae) ģintīm, kas pieder kaķu apakšdzimtai (Felinae). Dienvidamerikas kaķu ģintī ietilpst 9 neliela auguma, plankumainu kaķu sugas, kuras visas mājo Dienvidamerikā un Centrālamerikā. Dažu sugu izplatības areāls sasniedz ASV dienvidu reģionus.

Evolūcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Plankumainais kaķis (Leopardus wiedii) vislabāk no visiem kaķiem Amerikā piemērojies dzīvei kokos

Šī kaķu ģints ir vecākā kaķu grupa Amerikā, tad tai seko lūši un pumas. Dienvidamerikas kaķi Dienvidamerikā sāka dzīvot pirms 12—10 miljoniem gadu. Šajā ģintī ir divas attīstības līnijas, kur vienā grupā ietilpst ocelots, plankumainais kaķis un Andu kaķis, bet otrā grupā ir visas pārējās ģints sugas.[1]

Sistemātikas izmaiņas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēdējos gados, balstoties uz DNS analīzēm, ir veiktas izmaiņas kaķu apakšdzimtas (Felinae) ģintīs. Kādreiz Dienvidamerikas kaķu grupa tika sistematizēta kā kaķu ģints (Felis) apakšģints. Ģinti mūsdienās papildina arī jaunas sugas — pantanālas kaķis (Leopardus braccatus) un pampu kaķis (Leopardus pajeros), kas kādreiz tika uzskatītas par kolokolo (Leopardus colocolo) pasugām.

Izskats un īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visas Dienvidamerikas kaķu sugas ir samērā neliela auguma un tām visām ir plankumains kažoks, kas atgādina leoparda matojumu. Lielākais ģintī ir ocelots (Leopardus pardalis), kura ķermeņa garums, galvu ieskaitot, var sasniegt 101 cm, bet svars 18,6 kg.[2] Mazākais ģintī ir kodkods (Leopardus guigna), kas ir arī mazākais kaķis visā Amerikā.[3] Mazāko indivīdu ķermeņa garums ir 37 cm, svars 1,5 kg.[4] Toties plankumainais kaķis (Leopardus wiedii) piemērojies vislabāk dzīvei kokos no visiem kaķiem Amerikā.[5] Lai arī lielākā daļa Dienvidamerikas kaķu ir mājas kaķa augumā, tie ir mežonīgi un agresīvi dzīvnieki.[6]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Johnson, W.E. et. al. (1998). "Tracking the evolution of the elusive Andean mountain cat (Oreailurus jacobitus) from mitochondrial DNA"
  2. «ARKive: Ocelot (Leopardus pardalis)». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 30. decembrī. Skatīts: 2013. gada 27. februārī.
  3. Chilean cat or Kodkod (leopardus guigna)
  4. «ARKive: Guigna (Leopardus guigna)». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 14. martā. Skatīts: 2013. gada 27. februārī.
  5. Reid, Fiona A. (2009). A Field Guide to the Mammals of Central America and Southeast Mexico (2 ed.). Oxford University Press. p. 277. ISBN 978-0-19-534323-6.
  6. Leopardus

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]