Diskusija:Čornobiļas AES katastrofa

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Būtu jāpārdēvē par Černobiļas AES avāriju vai Černobiļas atomelektrostacijas avāriju. --GreenZeb (diskusija) 16:44, 17 martā, 2010 (UTC)

Arī par spīti tam, ka nevienā citā Vikipēdijā raksta nosaukumā nav minēts "AES" vai "atomelektrostacija"? Geimeris 16:50, 17 martā, 2010 (UTC)

Tas neko neizsaka. Ja ļoti negribas elektrostaciju nosaukumā minēt, tad var rakstīt "Černobiļas katastrofa", nebūs tik mulsinoši, ja ne pat nedaudz dīvaini. --GreenZeb (diskusija) 16:58, 17 martā, 2010 (UTC)
Par AES nav obligāti. Vienīgi vārda "avārija" vietā labāk būtu "katastrofa". Pēc civilās aizsardzības terminoloģijas tehnogēnos negadījumus iedala: "incidents" — ja neviens cilvēks nav cietis; "avārija" — ja kāds cilvēks ievainots, bet "katastrofa" — ja kaut viens cilvēks gājos bojā.--Dainis 17:00, 17 martā, 2010 (UTC)
Nu labi, skatījos pēc krievu un leišu Vikipēdijām, kur bija "avārija", bet mums laikam tad pa savam.. Geimeris 17:53, 17 martā, 2010 (UTC)

Kvalitāte[labot pirmkodu]

Šis raksts ir pamatīgs sviests, bet to derētu ar steigu uzlabot, jo tam tagad noteikti kādu laiku būs pievērsta vispārējās publikas uzmanība (Japānas dēļ, turklāt pēc mēneša būs apaļa gadadiena kopš nelaimes). Es labprāt ko darītu lietas labā, bet es neko nesaprotu (katrā vietā kur skatos ir cits izskaidrojums, kas notika), turklāt drošvien krieviski ir pieejama kvalitatīvāka informācija ~~Xil (saruna) 05:37, 19 martā, 2011 (UTC)

Bija nesen ļoti labi aprakstīts vienā krievu žurnālā, laikam "Nauka i žizņ", vajadzēs sameklēt. --ScAvenger 05:55, 19 martā, 2011 (UTC)
T.i es tik labi nemāku krievu valodu (un drošvien tie kas māks saprot arī ukrainiski vai baltkrieviski, kas šajā gadījumā arī nenāktu par sliktu). Būtu labāk šoreiz sameklēt kādu oficiālāku avotu - es skatījos vietās kur arī it kā ir ļoti labi izskaidrots, bet tie izskaidrojumi viens ar otru nesakrīt ~~Xil (saruna) 06:31, 19 martā, 2011 (UTC)
Dažas lietas apskaidrošanai - eksperiments vai drošības mācības, kas īsti izraisīja avāriju (ir versijas ~nepietiekama jauda un temperatūras svārstības izraisīja kodola nestabilitāti, vai arī degvielas saindēšanos, vai arī reaktors pārkarsa, jo vienlaicīgi tika izvākti kontrolstieņi un samazināta dzesēšana), vai tas eksperiments galu galā vispār tika veikts (cik es saprotu tajā bija paredzēta reaktora ārkārtas izslēgšana, bet en teikts, ka nav zināms kāpēc tā beigu galā tika veikta) ~~Xil (saruna) 12:12, 19 martā, 2011 (UTC)