Diskusija:Bioģeogrāfiskais apgabals

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nesapratu, kāpēc šī lieta liekas šaubīga. Rakstu veidoju balstoties uz slavenās Encyclopædia Britannica interneta rakstu ar nosaukumu biogeographic region un angļu vikipēdijas rakstu en:Terrestrial ecozone. Raksta tapšanā tika izmantotas arī šīs Britannica Encyclopaedia tīmekļa vietnes Afrotropical Region, Palaearctic region. Tādēļ tūlīt atļaušos izņemt ārā veidni par to, ka rakstam ir nepieciešamas atsauces. --Treisijs 19:59, 7 maijā, 2010 (UTC)

vai vari pievienot arī kādu avotu latviešu valodā, kur lietots termins Ekozona ar nozīmi kā šai rakstā? --Biafra 20:07, 7 maijā, 2010 (UTC)
Latviski literatūru par tēmu uz sitiena neatrodu, bet man liekas, ka pareizāk būtu Neoarktika un Paleoarktika. Vairāk tā kā dzirdēts būtu termins "bioģeogrāfiskās zonas". --ScAvenger 20:11, 7 maijā, 2010 (UTC)
Nearktika un Palearktika pa manam ir riktīgi; savukārt Ekozona ir jēdziens, ko savā atmiņā ne esošajos avotos neredzu. bet var jau būt, ka tas ir kautkas jauns, salīdzinoši nesen ieviests. šajā jomā saistībā ar anglisko ietekmi ir jauni termini parādījušies, droši vien. pieņemu ka Treisijs pavisam drīz pastāstīs no kurienes šitas nāk. --Biafra 20:18, 7 maijā, 2010 (UTC)
Var jau arī pārsaukt. Man atmiņā stāv, ka par ekozonām runāja ģeogrāfijas stundās. Pirmdien, ja atcerēšos, uzprasīšu kolēģei, vai nav kādā mācību grāmatā par to rakstīts. Tad arī precizēšu nosaukumus. Internetā, uztraukumā, nevarēju atrast :) --Treisijs 20:19, 7 maijā, 2010 (UTC)
tad kad es studēju tie bija ZOOĢEOGRĀFISKIE APGABALI vai kautkas tamlīdzīgs, bet šķiet ka te ir mēģināts ņemt plašāk. interwiki arī ir šaubīgi. tiešām būtu svētīgi to atrisināt. --Biafra 20:22, 7 maijā, 2010 (UTC)
Nu tad lūdzu manā diskusiju lapā atgādiniet, ja gadījumā pa sestdienu un svētdienu būšu jau par šo piemirsis--Treisijs 20:24, 7 maijā, 2010 (UTC)
Hm... Esmu ievērojis, ka Tu pārāk bieži esi uztraucies. Nevajag tādam būt. Es arī internetā neko prātīgu bez Okeānijas raksta un pārpublikācijām atlants.lv nevarēju atrast, tātad visticamāk ir savādāk. Ja Biafra aizmirsīs, pats personīgi pirmdienas rītā atgādināšu. --GreenZeb (diskusija) 20:28, 7 maijā, 2010 (UTC)
Īstenībā, iespējams, ka Biafrai ir taisnība un raksts ir jāpārsauc par "zooģeogrāfiskais apgabals", jo meklējot internetā par tiem, šo to varēja atrast, vienīgi man nepatīk tas vārds "zoo", jo cik nopratu no Britannicas, tur ir arī par augiem rakstīts. PS: "Uztraukumā" man ir tāds iegājies teiciens, kuru sāku izmantot darbā, kad skolnieks man pajautāja jautājumu, uz kuru nepratu momentā atbildēt.--Treisijs 20:42, 7 maijā, 2010 (UTC)

Jo vairāk internetā pētu šo jautājumu, jo vairāk man liekas, ka šis raksts ir jāpārsauc par "bioģeogrāfiskais apgabals".--Treisijs 20:56, 7 maijā, 2010 (UTC)

Arī drusku papētīju internetu - izskatās, ka ir pamatīgs haoss tajā terminoloģijā. Par Neoarktiku un Paleoarktiku - tā tās sauc lietuvieši, visos latviskajos avotos tiešām ir tā, kā rakstā. Derētu pieminēt Holarktiku kā to abu apvienojumu. Kas, piemēram, šie ir par apgabaliem? --ScAvenger 21:26, 7 maijā, 2010 (UTC)

tēma ir sarežģīta, tas nav kā uzrakstīt rakstu par kādu basketbolistu vai politiķi... ceru ka Treisijs to spēs kautkā atšifrēt un sasaistīt ar šobrīd Latvijā biologu aprindās lietoto terminoloģiju. katrā ziņā nebūtu labi atstāt kautkur sagrābstītus vārdus, par kuriem nevienam nav pat īsti skaidrs, kas tas ir. jāņem vērā, ka gandrīz katrā valstī šādas lietas sauc un skata atšķirīgi, tādēļ nevar tā vienkārši ņemt un pārtulkot no Britānikas. tā var izdarīt par kādu salu vai puķi varbūt, bet ne par šādām sensitīvām tēmām. varbūt Ingii ir vērts iesaistīt? --Biafra 07:29, 8 maijā, 2010 (UTC)

Nosūtīju vēstuli Voldemāram Spuņģim, asociētajam profesoram, kas LU pasniedz bioģeogrāfiju. Viņa atbilde bija šāda:

Ekozonas nav pareizais termins. Jālieto bioģeogrāfiskie apgabali - Neartktikas, Palearktikas u.c. apgabali. Izskatās, ka Viki autors ir izmantojis samērā vecu pasaules dalījumu balstoties uz dzīvniekiem. Indomalaju tagad dēvē par Orientālo apgabalu, Afrotropiku par Āfrikas apgabalu, Austrālāziju par Austrālijas.
Augiem dalījums ir atšķirīgs - Holartikais, Neotropiskais, Paleotropiskais, Kapzemes, Austrālijas un Antarktīdas apgabali.

Tā kā mēģināšu tūlīt savest rakstu kārtībā pēc šīs informācijas.--Treisijs 15:10, 12 maijā, 2010 (UTC)