Diskusija:Eiropas muflons

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

tēma ir baigi sarežģīta. bet man no raksta tā arī netop īsti skaidrs, vai no mufloniem ir cēlušās mājas aitas, vai arī otrādi - no mājas aitām savvaļas mufloni (vismaz Eiropas). jeb abejādi? --Biafra 14:24, 24 janvārī, 2011 (UTC)

Tas ir abējādi, tādēļ tas ir tik sarežģīti. Līdzīgi ir arī liellopiem. Pirmās mājas aitas bija pieradināti Āzijas mufloni. Tad pēc vairākiem simtiem vai tūkstošiem gadu, kad no senās mājas aitas bija izveidojies savvaļas Eiropas muflons tas tika atkal aktīvi izmantots selekcijā un jaukts ar esošajām mājas aitām. Dzīvniekam aizejot savvaļā, tas iegūst jaunas īpašības, kādas nevar iegūt mājdzīvnieks, un, protams, kaut kāds mājas aitas periods kopā ar Vidusjūras dabu ir devušas jaunas, atšķirīgas iezīmes, salīdzinot ar savvaļas Āzijas muflonu. Pieradināšana un selekcija iziet it kā divus viļnus. Varbūt Eiropas muflonu gadījumā tie viļni ir bijuši vairāki, ik pa laikam. Salās ķerti un jaukti ar kontinenta mājas aitām. To neviens nepateiks, bet mājas aitām ir 2 izteiktas un atšķirīgas grupas: mājas aitas tikai no Āzijas muflona un mājas aitas no abiem mufloniem. Tā to saka DNS zinātnieki. Viņi arī saka, ka abas grupas kādu laiku bija viena grupa, un tad sadalījās. Eiropā tās kļuva savādākas kā Āzijā. Par to vairāk rakstā par mājas aitām, nodaļā par izcelsmi. Bet īsumā tas ir apmēram tā. Var jau būt, ka jāpaskaidro šajā rakstā arī vairāk.--Ingii 18:31, 24 janvārī, 2011 (UTC)
iespaidīgi! tu esi kā enciklopēdija  :) --Biafra 18:34, 24 janvārī, 2011 (UTC)
varbūt jāpaskaidro maķenīt precīzāk. vairāk varbūt arī ne. jo ja es tā riktīgi nesapratu (ar nelielām priekšzināšānām), tad vairums nesapratīs, es domāju. --Biafra 18:34, 24 janvārī, 2011 (UTC)
šķiet ka ir izklāstīts saprotamāk. --Biafra 20:47, 24 janvārī, 2011 (UTC)