Diskusija:Hermanis Gērings

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa
  • Vai biežāk viņu nesauc Gērings? (ar garo)?
  • Vai vajag to vidusvārdu atstāt raksta galvenajā nosaukumā? Parasti viņu pazīst kā "venkārši" Hermanis Gērings. Ja paliekam pie pilnā vārda nosaukumā, daži rakstu nosaukumi vācu personām būs trakoti gari + būs jāpārraksta uzrakstītais, piemēram, Heinrihs Himlers par Heinrihs Luitpolds Himlers. --Feens 16:16, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Nuss, man šķiet, ka enciklopēdiskiem šķirkļiem jābūt maksimāli īsiem, bez liekiem vārdiem, ar precīzu pamatinformāciju. Ņemot vērā, ka agrāk vikipēdijas nebija, savukārt "LPSR lielo enciklopēdiju" izdeva reti, protams dominēja "vienkāršā" atpazīšana (ar ko sastopamies jebkurā zinātņu sfērā), kuras izcelsme meklējama nevis kādās tradīcijās, bet tradicionālā neizglītotībā (kuru kaut daļēji likvidēt aicināta vikipēdija). Tāpēc cenšos minēt pilnu vārdu, ja rakstu par personu, bet biogrāfiskajos šķirkļos uzvārdu likt pirmo, jo atrast alfabēta kārtībā "Ulmanis" ir daudz vieglāk un ērtāk, nekā meklēt to starp 1000 "Kārļiem". :)
Vikipēdijas jau agrāk izstrādātais konsenss vēl angļu vikipēdijā ir nevis kaut ko "uzlabot", bet fiksēt pašreizējo situāciju, t. i. par cilvēkiem - nevis formāli pareizais, bet vispārpieņemtākais (ar tādu kuru viņu pazīst pasaule), respektīvi raksts saucas Če Gevara, nevis Ernesto Gevara de la Serna, kā viņam rakstīts pasē, kuru atkal liek pirmo kā pirmo raksta sākum. Līdzīgi ar Gēringu (starp citu par Hermanu, iespējams, Tev taisnība). Nu es esmu daudz biežāk satastapis Gērings. (ö burta dēļ).
Par Kārļiem. Kur tad tie Kārļi kārtojas pēc alfabēta? Kā Tu pats sakārto, tā arī ir. Bet Ulmanis Kārlis latviski nesaka. Vikipēdijas formāts kā reiz atļauj rakstīt latviešu valodā pieņemto vārdu un uzvārdu kārtību. --Feens 18:22, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Cik nu esmu redzējis, visur enciklopēdijās kārto pēc uzvārda, lai vieglāk sameklēt. Tb kā jau pats mini, cilvēks meklē Če Gevaru, nevis Ernesto, un ja sarakstā ir 1000 Ernesto, tad bez meklētāja softa palīdzības neiztikt - personu rādītājs nepārskatāms un tātad praktiski nelietojams. Ja runājam par "latviešu valodā pieņemto vārdu un uzvārdu kārtību", tad vienīgā kārtība, kas patiesi bijusi pieņemta, ir Konversācijas vārdnīcā: vispirms min uzvārdu, tad vārdu - piemēram: "Dēķens Kārlis, paidagōgs un polītiķis, dz. 28.6.1866." Ne jau nu muļķi šādu personu vārdu rakstības veidu enciklopēdijām (u.c. personu rādītājiem) izstrādāja. ;)
Nu neparādās 1000 Ernesto nekur, kur Tu viņus redzi? Nevajag iedomāties vikipēdiju kā papīra enciklopēdiju. No iesit Gevara nospied search, un būs Tev Če Gevara. Uztaisi rakstu Ulmanis un ieraksti visus Ulmaņus utt. --Feens 18:38, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Respektīvi ir starpība starp papīra un elektronisko enciklopēdiju. --Feens 18:39, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Nuss, protams, admini dara kā vēlas, bet tas jau netraucē man klusu pie sevis neredzēt starpību starp papīra un elektronisko. Ja pietiktu ar "search", tad varētu iztikt bez kategorijām - visu vienā maisā un viena poga "meklēt". :) Bet man kā vecam perdelim, kuram patīk ievērot latviešu valodas rakstības tradīcijas (kādas tās pieņemtas sākot no enciklopēdijām un beidzot ar tālruņu abonementu atalogiem), ieejot Vācbaltieši un ieraugot nebūt ne pilnīgu (niecīgu daļu) no Latvijas kultūrvēsturē ievērojamiem ļaudīm sarakstā, uzskatāmāk un vieglāk lasīt ja uzvārds minēts pirmais. :) Šobrīd jau var iztikt, kamēr maz, bet kad personu rādītājos būs tūkstošiem personu, man aizdomas, būs liels jūklis un visnotaļ nepārskatāmi (tikai "search" līdzēs, jo kategorijas neko nedos). Bet var jau būt ka kļūdos un ar savu bubināšanu tikai traucēju. :) --anonīms 18:47, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Strīdīgs jautājums, kurš no mums vecāks perdelis :). Ja sāk palikt par daudz, tad var likt burtiņus augšā skat. Valstis, bet kategorijās tas parādās automātiski skat. [[Kategorija:Angļu valodā rakstošie]]. Protams, ka nav ideāli, bet sen jau šādi sākts un vai vērts mainīt, to es gribu teikt. --Feens 18:53, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Samērīsimies? :)))) To jau es saprotu, ka sākts. Aber vai ja rakstot aizmetņus par personām, un liekot uzvārdu pirmo, es traucēju? Vadījos gan pēc klasikajeim enciklopēdiskajiem standartiem, gan pēc sevis - kā ne visai erudīts cilvēks, varu nezināt, ka šahista vārds ir Roberts, tāpēc meklēšu pie burta "F" - "Fišers". Nezin kāpēc iedomājos, ka arī citiem tā ērtāk (jo visi zina Geringu, taču retais zina, ka šis Hermans vārdā). :) --anonīms 19:05, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Nu, bet nekur tas F "tīrā veidā" neparādās, tur tā problēma. Šeit nav tāda režīma, ka šķir vaļā burta F sējumu un pamazām skaties Fa, Fb, utt. Ai, bet man sāk liekties, ka mēs nodarbojamies ar matu skaldīšanu. :) --Feens 19:13, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Bet ko darīt, ja vienā kategorijā būs 500 šahistu no ASV? Un ar laiku vikipēdija izaugs gana liela - viss jau vēl bērna autiņos. Tad vajadzēs esošo situāciju labot, liekot pa burtiem kā valstis - lieks darbs, ko nebūtu jāveic, ja jau sākuma stadijā uzvārdu liktu pirmo. :( Protms, ka matus skaldām - man pēdējā atvaļinājuma diena, izbaudu. Būtu vasara, sēdētu kur vasaras dārzā, malkotu tērvetnieku un ar kādu pudeles brāli spriedelētu par XXI gs. jaunlatviešu misiju glābt tautu no tumsonības. :)))) Nieki ar tiem uzvārdiem - galvenais, ka aizmetnis ir, informācija kaut minimāla par personu. :) --anonīms 19:20, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Nevis tērvetnieku, bet Alu, citur ražotie dzērieni nav Ali. :) --Feens 19:35, 20 janvārī, 2008 (UTC)

Par garo "ē" lai spriež valodnieki. Esmu rwedzēji gan tā, gan tā rakstītu. Tā kā "h" nefigurē aiz "e", atstāju īso. Līdzīgi kā "Hermans", nevis "Hermanis". --anonīms 17:04, 20 janvārī, 2008 (UTC)

Lai kategorijā parādītos pie uzvārdiem, nav jāraksta tas pirmais. Vajag tikai tekstā ielikt šādu kodu {{DEFAULTSORT:Gerings, Hermans Vilhelms}}, un visās kategorijās rādīsies uz burta G. Nupat to arī izdarīju. --Papuass 17:40, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Tb vispirms latviskā tradīcijā uzrakstām maksimāli nepārskatāmi un nesistemātiski, bet pēc tam pārtaiisām, lai ko varētu saprast. ;) --anonīms 17:49, 20 janvārī, 2008 (UTC)
Tomēr taču būs Gērings, jo "ö" izruna ir tuvāka ē nevis e. --Dainis 11:33, 21 janvārī, 2008 (UTC)
Latviešu valodā tādas skaņas nemaz nav, vāciski to izrunā gari, bet pameklējot internetā [1] [2] nojaušams, ka latviski to atveido kā īso e ~~Xil...sist! 15:04, 21 janvārī, 2008 (UTC)
Tā jau varētu būt arī tā problēma, piemēram Köln - Ķelne, nevis Ķēlne utml. un tomēr vairumā tekstu esmu lasījis par Gēringu, tāds Gerings pēc maniem novērojumiem latviešu tekstos ir ārkārtīgi rets putns. --Feens 22:07, 21 janvārī, 2008 (UTC)

Uzvārds[labot pirmkodu]

Tā arī no garās diskusijas neizlobīju, kāpēc pēkšņi "Gerings" nevis kā pierasts (un pareizs) Gērings? --Kikos 12:09, 29 martā, 2009 (UTC)

Es arī neiebraucu. To Germanu vēl varētu pieciest (tomēr nav skaidrs - kāpēc ir Hermanis Hese, bet Göring, lūk, ir Hermans), bet Gerings ir jaušams jaunvārds :( --Gaujmalnieks 13:08, 29 martā, 2009 (UTC)