Diskusija:Hipokrāta iela

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Un šī iela ir citās pilsētās ? ~~Xil (saruna) 21:27, 26 novembrī, 2010 (UTC)

Dzemdību nams neatrodas Hipokrāta ielā un Narkoloģiskā klīnikā, kā jau teikts, nepastāv. Gaiļu muiža, kas oficiāli saucās Putniņi (nevis kaut kādos putniņos slimnīcas vietā uzcēla un tad kļuva), neatradās tieši tur kur Gaiļezera slimnīca. Kompleksā ietilpst arī pansionāts, morgs, utt. nevis tikai slimnīcas. ~~Xil (saruna) 19:11, 29 janvārī, 2011 (UTC)
Tur jau arī bija rakstīts, ka dzemdību namu nepabeidza un pašlaik tas, protams, atrodas Miera ielā (vai savulaik nebija domāts pārcelt to uz Gaiļezeru?). Tas, ka narkoloģiskā klīnika palika tikai projektā, arī pieder pie vēstures. Par Gaiļu muižu un Putniņiem lāgā nevar saprast — grāmatā teikts, ka muižu uzcēla uz agrāk pastāvējušās Putniņu mājas zemes un vēlāk iesauca par Gaiļa muižu, tā ka varētu būt, ka tā tiešām oficiāli saucās Putniņu muiža (jāskatās vecās kartes). No kurienes informācija, ka muiža neatradās slimnīcas vietā? Sevišķi precīzi tai pašā vietā jau droši vien neatradās, bet enciklopēdijā tā teikts. Par medicīnas iestāžu kompleksu piekrītu, kaut gan oficiāli par klīniku "Gaiļezers" laikam sauc to visu kopā. Pansionāts "Gaiļezers" neietilpst Gaiļezera slimnīcā, tas ir Hipokrāta ielā 6, nevis Hipokrāta ielā 2. Hāna tulkojumu no vācu valodas nevajadzēja dzēst, lai var saprast, kādā sakarā uzradušies tie Gaiļi. --ScAvenger 19:57, 29 janvārī, 2011 (UTC)
Iebilde sekojoša - raksts ir par ielu, nevis par slimnīcu kompleksu (tajā idejiski iekļaujas pat Bērnu slimnīca uz Juglas ielas, iepriekš minētās iestādes - Latvijas Tiesu medicīnas centrs, Rīgas Austrumu slimnīcas klīnikas, iespējams vēl kas cits varbūt ir atsevišķi uzņēmumi), ja tu raksti par slimnīcu skaidrs, kāpēc tiek skaidrots par gaiļiem, ja tu raksti par ielu, tad drīzāk jāraksta, ka teiksim iela izbūvēta tādas un tādas agrākās muižas teritorijā. Vari likt Hānu atpakaļ, vienkārši teikums bija dīvains sanācis - sanāk, ka vispirms bija slimnīca uz putniņu māju zemes un tad uzcēla muižu un man nebija pārliecības par to vai tulkojums tiešām ir tāds. Vecās kartēs [1] ir Hahnhof, bet varbūt tas vienkārši ir vietas apzīmējums tautā, tāpat kā latviskais tulkojums. Jebkurā gadījumā Putniņos acīmredzot ietilpa visa Mežciema jaunākā daļa, kas tika uzcelta padomju laikos un tā ir tā pati Gaiļa muiža, nevis muiža tika uzcelta to vietā ~~Xil (saruna) 21:30, 29 janvārī, 2011 (UTC)
Par Gaiļezera kompleksu tiešām prasās atsevišķs raksts. Jāņem fotoaparāts un jāizpēta tas viss dabā (kaut kā sen neesmu tur bijis). Pēc Broces kartes nekā lāgā nevar lokalizēt (tajā laikam dienvidi ir uz augšu), bet tajā lapā teikts, ka muiža (tur atkal ir Gaiļu muiža - daudzskaitlī) bijusi starp tagadējo slimnīcu un Onkoloģijas centru. Jebkurā gadījumā viss tur ir 250 gadu laikā pilnīgi izmainīts.--ScAvenger 07:47, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Piekrītu par Gaiļezera kompleksu vajadzētu atsevišķu rakstu, nedaudz informācijas vajadzētu atstāt rakstā par Hipokrāta ielu pārējo pārcelt uz rakstu par slimnīcu. Starp citu netālu no trolejbusu galapunkta, aiz Gaiļezera slimnīcas, atrodas arī nepabeigtā dzemdību nama pamati. Nepabeigtais dzemdību nams redzams šajā attēlā --Driver24 08:05, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Nevarētu teikt, ka tie ir pamati - ēka bija jau praktiski gatava, kad izbeidzās finansējums :) Kad būs atsevišķs raksts, daļu specifiskās informācijas pārcelsim. --ScAvenger 08:20, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Man šķiet Padomija izbeidzās, nevis finansējums, bet tur pat logi un radiatori jau bija salikti, tas veidojums priekšā ir zemāka ēkas daļa ar diviem stāviem, nevis pamati. Tajā kartē dienvidi ir uz augšu, bet pati karte nav diezko precīza. Tie koki kas visur safotografēti kā aptuvenā vieta ir gar celiņu starp onkoloģiju un slimnīcu. Muižas ēkas visdrīzāk tika nojauktas ceļot slimnīcu, tām vajadzētu būt arī jaunākās kartēs, tikai tā kā tā vieta nebija Rīgas teritorijā (bet Dreiliņu pagastā) varētu būt mazāk karšu par tēmu. ~~Xil (saruna) 16:36, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Šeit redzams, ka muiža bija visai apjomīga. Interesanti, ka 1939. gada Mantinieka kartē vieta joprojām saukta "Putniņi". Tā ka to vārdu "vēlākā" nemaz nevajadzēja ņemt ārā. Diemžēl padomju laikā ar topogrāfiskām kartēm bija pašvaki, sīkas 70. gadu kartes dabūt būs grūti. --ScAvenger 17:03, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Apmēram 60. gadu padomju militārā karte. Redzami veseli divi Putniņi :) --ScAvenger 17:06, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Man šķiet, ka tā vieta nekad citādi nav saukusies, Gaiļa muiža ir sinonīms ~~Xil (saruna) 17:11, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Jeb "iesauka" (neoficiāls tulkojums no vācu valodas). --ScAvenger 17:14, 30 janvārī, 2011 (UTC)
Nu ja ;) attiecīgi man šķiet, ka teikt vēlākais nav pareizi. Putniņu teritoriju atradās mūsdienu Hipokrāta un Eizenšteina ielās - kā jau teicu vai puse Mežciema. Augstākie putniņi tai armijas kartē ir privātmāju apbūve, muiža drošvien ir zemākie ~~Xil (saruna) 17:22, 30 janvārī, 2011 (UTC)

Vispār vai tu negribi to stāstu par ezera nosaukumu pārcelt uz Gaiļezers ? ~~Xil (saruna) 10:49, 31 janvārī, 2011 (UTC)

Tas viss tāpat ir savstarpēji saistīts. Laikam labāk būtu plašāk "izplūst" raksta Mežciems vēstures sadaļā. --ScAvenger 10:52, 31 janvārī, 2011 (UTC)
Lai to gari un plaši aprakstītu Mežciema vēstures sadaļā varētu nebūt kur smelties informāciju. Bet ezera nosaukums attiecas tikai uz ezeru (tāpat kā slimnīcas celtniecības plāni attiektos uz rakstu par slimnīcu, ja tāds būtu) un var uz to no citiem rakstiem norādīt ~~Xil (saruna) 11:14, 31 janvārī, 2011 (UTC)
Ja interesē - es paņēmu tās vecās kartes un piedzinu pie google earth kartes, tās protams neatbilda precīzi (iespējams cita projekcija, bet varbūt ne tik precīzas, šī atbilda vislabāk), bet izskatās, ka tā vieta ir uz dienvidiem no slimnīcas starp onkoloģiju un autostāvietu. ~~Xil (saruna) 17:01, 1 februārī, 2011 (UTC)
Tā izskatās. Dabā tur viss tāpat ir nolīdzināts līdz ar zemi un sastādīti koki virsū. --ScAvenger 17:11, 1 februārī, 2011 (UTC)
Kokiem gan vajadzētu būt tiem pašiem (kā vēsta visvarenais internets), tur ir kaut kāda māja, izskatās gan, ka ar plakanu jumtu (tātad jauna). Aiziešu nedēļas nogalē apskatīties, ja sanāks, bet nedomāju, ka tur kas ir palicis :D ~~Xil (saruna) 18:17, 1 februārī, 2011 (UTC)
Varu sastādīt kompāniju.--Krishjaanis 21:54, 1 februārī, 2011 (UTC)
Paldies, nevajag. ~~Xil (saruna) 00:03, 2 februārī, 2011 (UTC)
Ja kaut kas ir, tad ir šeit (tiešais links). --ScAvenger 19:23, 1 februārī, 2011 (UTC)
Es ik pa brīdim uzduros šai diskusijai Google, izklaides pēc, neliels OR - apmierināju savu ziņkāri, varbūt citiem arī gribas savu apmierināt. Man nebija gluži taisnība par to dzemdību namu - cita starpā kopš pagājušā gada ir sanācis atklāt, ka tā oficiālā adrese ir Hipokrāta b/n (būves nav). Es toreiz uz to vietu neaizgāju, jo ziemā mīcīties pa kupenām, labi zinot, ka tur nekā nav, nebija iekāriena, bet - es šopavasar te atkal iemaldījos un nolēmu, ka gabals jau nenokritīs, ja aizvilkšos līdz slimnīcas stūrim un pametīšu skatu tai virzienā - tā māja izskatās salīdzinoši jauna, un gandrīz visi koki, par ko dažā rakstā par šo muižu vēstīja, ka tie vien ir palikuši pāri ir svagi nozāģēti. Bet es nesen pārliecinājos, ka pirmskara kartes ir gana precīzas, lai pēc vēl esošajiem orientieriem, salīdzinot ar LĢIA topogrāfisko karti saprastu kur, kas ir - domāju, ka stāsts par konkrētu koku puduri ir nedaudz muļķības - pati muiža būs bijusi tālāk un tās vietā ir uzbūvēts Onkoloģijas centrs (ko starp citu man vienmēr ir teikuši vecāki un gudrāki cilvēki :) ) un visvisādu koku tur netrūkst. Ja paņemtu vairākas dažādu laiku kartes un Photoshop sadzītu kopā drošvien pat precīzi varētu pateikt vietu vismaz kur galvenie ceļi (kuru krustojumā tā bija) gājuši ~~Xil (saruna) 01:37, 24 jūnijā, 2012 (UTC)
Lapa ar PSRS militārajām kartēm tagad ir izmainīta (atjaunota augstāk dotā saite). Nomainot kartes slāni 1:25 000 uz 1:10 000 (poga "kartes slāņi" augšā pa labi), var pietiekami labi salīdzināt. --ScAvenger (diskusija) 02:06, 24 jūnijā, 2012 (UTC)
Paldies, nebiju pamanījusi. Tajā jaunākajā kartē gan šķiet pat viena no muižas ēkām vēl ir iezīmēta jau mūsdienu ceļu un ēku kontekstā. Mana doma nebija gluži tāda - tīri uz aci protams var pateikt aptuveni, bet es vakar ievēroju, ka ceļu krustojums vecajās kartēs sakrīt ar diezgan bezjēdzīgi novietotiem gājēju celiņiem slimnīcas teritorijā - varbūt neviens nav iesprindzis taisīt jaunus, vienkārši, kur saglabājušies vecie, tie paši arī noasfaltēti. Man ir perversa interese, kas kur tieši kādreiz bijis un cik lielā mērā saglabājies, bet tās taciņas ir par mazām, lai būtu iezīmētas lielāka meroga kartēs un ar pārāvumiem, tāpēc uz aci nevar saprast. Tāpat mani tagad māc ziņķārība, kur tieši ir bijuši bijušie ceļi un upe jaunajā Mežciemā, ko uz aci nevar pateikt orientieru trūkuma dēļ. ~~Xil (saruna) 21:57, 24 jūnijā, 2012 (UTC)