Diskusija:Hivi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Baidos, ka šāds termins latviešu valodā neies cauri. Tas tomēr ir sugas vārds, nevis brends vai tamlidzīgs veidojums. Jālatvisko. --Kikos 13:53, 16 februārī, 2009 (UTC)

Varianti? Vermahta izpalīgi, šķiet, ka ir dažreiz lietots attiecībā uz viņiem (pārbaudīšu). --Kurlandlegionar 13:54, 16 februārī, 2009 (UTC)
Var vienkārši "hivi". --Dainis 14:03, 16 februārī, 2009 (UTC)
Daini, ar to būs pietiekami? --Kurlandlegionar 14:04, 16 februārī, 2009 (UTC)
Tev pašam rakstā ir vienā vietā hivi - tā kā var droši arī rakstīt tā, pie tam rakstā ir paskaidorts kas tas par zvēru īsti ir. --Krishjaanis 14:13, 16 februārī, 2009 (UTC)
Pāradresēju un paskaidroju sākumā, lai būtu mierīgs prāts. Btw, ja pieņem, ka tas ir latviskots, tad nebūtu arī jāloka?-> hivi-hivī vai arī, lai ir kā ir? --Kurlandlegionar 14:23, 16 februārī, 2009 (UTC)
  • Ierosinu rakstu pārsaukt par "armijas izpalīgi", jo citur ar šādu apzīmēju neesmu sastapis (varbūt kļūdos) + latviešu valodā, atšķirībā no "hivi" tas ir iegājies.
  • Cik atceros no stāstiem, vismaz Latvijā tie izpalīgi bija tikpat brīvprātīgi kā "brīvprātīgie" leģionāri, resp. viņus iesauca, tāpēc ierosinu rakstīt - formāli brīvprātīgie. --Feens 17:22, 16 februārī, 2009 (UTC)

Piebilde. Tomēr, ja gribētu pieiet vēsturiski-zinātniski, manuprāt, rakstam būtu jāsaucas oriģinālā - Hilfswilliger. --Feens 17:26, 16 februārī, 2009 (UTC)

  • Armijas izpalīgi gan būs pārāk izsmērēti. Rakstā ir minēts nosaukums, kuru lieto Silgailis. Bet ja paskatāmies uz citām wikipēdijām, tad tur ir tas Hiwi, pie tam ar dubulto vē. Nezinu, ko tu esi dzirdējis (vai ko tieši tu domā, varbūt RAD dienestu), bet šie bija brīvprātīgie, ne iesaukti dienestā kā mobilizētie vai kā savādāk. Ja nepiekrīti, tad vajag avotus. P.S. Tas, ka nav dzirdēts ir saprotams, jo viņi bija tīri Vermahta junits un informācija par viņiem nāca pastarpināti.

Par piebildi iebildīšu, ka tas bija tīri oficiāls nosaukums. Dzīvē visus viņus gan dokumentos, gan ikdienā tā arī sauca-> par Hiwi --Kurlandlegionar 17:31, 16 februārī, 2009 (UTC)

Ļoti iespējams, Tev taisnība. Vienīgi par to brīvprātību no personīgām atmiņām zinu, ka pēdējā kara posmā friči grāba visus, kas kust, norīkoja visādos pusmilitāros darbos utt. un sadzīvē tos sauca par izpalīgiem, bet varbūt tas tāds neformāls apzīmējums. Bet katrā ziņā no to gadu atmiņām "iesaukt izpalīgos" ir bieži dzirdēts jēdziens. --Feens 23:58, 16 februārī, 2009 (UTC)

Sapratu par ko ir runa. Uz 1944. gadu tika iesaukti jau pēdējie, ko varēja iesaukt (1927./28. gados dzimušie). Viņus iesauca kā Gaisa spēku izpalīgus (Kampfhelfer der Luwftwaffe) un Gaisa spēku izpalīgus jauniešus (Luftwaffen-Helfer). Pirmie bija tādi, kuri ar pirmo mēģinājumu nebija ieskaitīti kā armijai derīgi, bet otrie bija 27./28. gadagājuma puiši, kuri patiesību sakot vēl nebija pilngadīgi. Vispār, pirmie Hiwi bija poļi, bet vēlāk tur bija visvisādi tipāži. Bīvoram, Karelam grāmatas, kas iznākušas latviešu valodā ir runāts par Hiwī, kuri pie Staļingradas jau sastādīja ļoti ievērojamu daļu no armijas. Ir sanācis lasīt par vairākām latviešu rotām no Hivī, bet krievu valodā, kur autors pēc tam skaidroja, ka viņš visus savus rakstus rakstot uz vācu dokumentu pamata (kaut gan cilvēks nez kāpēc 15. latviešu divīziju bijas ielicis kā divīziju, kura kapitulēja Kurzemes katlā). Gan jau kaut kur ir informācija, bet es jau arī neesmu tik zinošs, lai varētu apgalvot kaut ko 100%. Daži latvieši esot piemēram karojuši arī jūras spēkos un citur, bet ja nav tieša izziņas avota, tad grūti ko noskaidrot. P.S. Atvainojos, ja par skarbu iepriekš atbildēju, vienkārši nedaudz nesavaldījos, tiešām atvainojos! --Kurlandlegionar 00:13, 17 februārī, 2009 (UTC)

Skaidrs. Paldies par informāciju - tātad tās ir divas dažādas lietas, tas vārds izpalīgi mani samulsināja. :) + Nekādu nesavaldību nepamanīju (šeit dažkārt iet arī karstāk) - šeit esmu pietiekami ilgi, lai, domājams, varētu uzķert, kad diskusijas mērķis ir labāks raksts, bet kad vienkārši cilvēkam grūta dzīve un gribas "pakasīties". Šis ir raksta kvalitātes gadījums - tā ka, lai noskaidrotu patiesību, drīkst vēl "nesavaldīgāk". :) --Feens 07:24, 17 februārī, 2009 (UTC)