Diskusija:Mareja

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai tad tiešām saka "lauksaimniecības raža" runājot par nozari? Ir raža kartupeļiem, tomātiem, rīsiem droši vien, bet vai to attiecina uz tik plašu jēdzienu kā lauksaimniecība? Guglerators atrod tikai vienu piemēru "...bioloģisko lauksaimniecību raža...", bet tas nav gluži tas pats, kas rakstā aprakstītais. --Kikos (diskusija) 19:10, 16 jūlijā, 2015 (EEST)

Skatoties plašāk, raža var būt arī kaut kas, ko saražo, teiksim, rūpnīcā ("Produkcija, ko iegūst kādā nelauksaimnieciskā ražošanas nozarē (parasti kādā laikposmā).)". Angļu valodā, no kā visticamāk tulkots, piemēram, nošķir "agricultural production" no vienkārši "production". Protams, ja atmet šo varbūt ne tik izplatīto blakus nozīmi, var arī rakstīt vienkārši "raža". Pie "produkcijas" gan stāv rakstīts "Produktu kopums, kuri saražoti noteiktā laikposmā; ražojumi, izstrādājumi.", tāpēc, manuprāt, kaut kā dīvaini skanētu, ja, piemēram, dzīvas cūkas, drusku pārfrāzējot, nosauktu par "ražojumiem" vai "izstrādājumiem". :) --Turaids (diskusija) 2015. gada 16. jūlijā plkst. 19.38 (EEST)
No citētā gan izriet, ka nevis plašākā nozīmē, bet pārnestā. --Zemgalietis (diskusija) 19:41, 16 jūlijā, 2015 (EEST)
"Produkcija" ir vispārīgāks termins par "ražu", tādēļ šajā gadījumā iederas. Ar lauksaimniecības ražu, neņemot vērā pārnestās nozīmes, var saprast tikai augkopības ražu. Vai tad kādreiz saka "cūku raža"? --ScAvenger (diskusija) 22:36, 16 jūlijā, 2015 (EEST)
Angļu valodā varbūt arī jā, taču latviski "produkcija" aizgūta krietni vien šaurākā nozīmē. "Ražas" attiecināšana uz lopkopību arī minēta vārda "raža" pirmajā nozīmē (Produkcija, ko iegūst laukkopībā, dārzkopībā, retāk lopkopībā (parasti kādā laikposmā)). Protams, tūlīt kāds piekasīgs kolēģis man piesiesies par vārdu "retāk", taču runa ir par to, kā labāk nosaukt visu lauksaimniecībā izaudzēto, nevis tikai "saproducētos" mājlopus. --Turaids (diskusija) 2015. gada 16. jūlijā plkst. 22.57 (EEST)
Baidos, ka pilnīgi visus svešvārdus mēs tā vai tā nekad neizskaudīsim :) --ScAvenger (diskusija) 07:23, 17 jūlijā, 2015 (EEST)
Ak jel, ja šajā gadījumā runa vispār būtu par to. Manis pēc varat visu, kas kustās un kas nekustās, saukt par "produktiem" un "produkcijām", ja tā joprojām tā šķiet pareizāk. --Turaids (diskusija) 2015. gada 17. jūlijā plkst. 9.19 (EEST)