Diskusija:Moldova

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Par pēdējo labojumu. Izsaku patiesu prieku, ka arī latviešu vikipēdijā paradījusies tēma - ir vai nav tāda moldāvu valoda :).

Moldovas konstitūcijā ierakstīts, ka valsts valoda ir moldāvu valoda, tātad tāda būtu jāraksta arī šajā rakstā. Protams, faktiski tā ir rumāņu valoda, bet lai ar to tiek galā paši moldāvi (rumāņi). Daļa disputa ir šeit - [1]--Feens 18:43, 6 martā, 2006 (UTC)


Domāju, ka moldāvu valodu vajadzēnu norādīt ar piebildi: oficiālā valsts valoda. Atskatoties uz vēstures procesiem, galvenie faktori kāpēc eksistē maldīgs uzskats par moldāvu valodu ir šādi:

  • Iekļaujot Moldavas apgabalu Krievijas impērijā, bija nepieciešams to politiska attaisnot, tāpēc tika radīta tāda "moldāvu tauta" un "moldāvu valoda", lai gan Moldava līdz tam laikam bija Rumānijas novads, līdzīgi kā Vidzeme Latvijā.
  • Iekļaujot Moldavas apgabalu Krievijas Impērijas sastāvā, rumāņu latīņu alfabēts tika nomainīts pret kirilicu. Pāreja atpakaļ uz latīņu rakstību notika 90. gados.

domāju, ka runājot par "moldāvu valodu ir nepieciešams paplašināts vēsturiskais komentārs. --Lielais Rolands 18:52, 6 martā, 2006 (UTC)

Zināma lieta, vēl vakar rakstīju par Jasu (Moldāvijas senā galvaspilsēta) vēsturi. Tomēr, kamēr suverēnas valsts (Moldovas) pilsoņi savu valodu sauc par moldāvu valodu, mums tas ir jārespektē. Kad viņi paši atzīs, ka runā rumāniski, tad mainīsim. Tas netraucē šķirklī moldāvu valoda rakstīt par to, ka moldāvu un rumāņu valodas ir identiskas. Starp citu tas nav nekāds retums, kad valodas, kuras ir identiskas saucas dažādi, piemēram - tadžiku valoda un dari. --Feens 19:08, 6 martā, 2006 (UTC)


Tad tā arī laikam būs jādara. Bet satraucoši ir tas, ka bieži vien, pat viduskolas mācību grārmatās nākās satapties ar šo problēmu, ka "moldāvu valoda" tiek uzskatīta par kaut ko atšķirīgu no rumāņu valodas un pat dažam labam speciālistam nav īstas izpratnes par to, kas ir kas.--Lielais Rolands 19:17, 6 martā, 2006 (UTC)