Drukāšanas serveris

Vikipēdijas lapa

Drukas serveris jeb printeru serveris datortīklos ir servera veids (angļu: Print server), kas savieno printerus ar klientu datoriem tīklā. Tas pieņem drukas uzdevumus no datoriem un nosūta tos uz attiecīgajiem printeriem, lokāli sakārtojot tos rindā, lai ņemtu vērā to, ka darbs var tikt saņemts ātrāk, nekā printeris spēj apstrādāt. Palīgfunkcijas ietver iespēju pārbaudīt apstrādājamo darbu rindu, iespēju pārkārtot vai dzēst gaidošos drukas darbus vai iespēju veikt dažāda veida uzskaiti (piemēram, lapu skaitīšanu, kas var ietvert printera(-u) ģenerēto datu nolasīšanu). Drukas serverus var izmantot, lai īstenotu administrēšanas politiku, piemēram, krāsu drukāšanas kvotas, lietotāja/departamenta autentifikāciju vai iespiesto dokumentu apzīmēšanu ar ūdenszīmēm.

Drukas serveri var atbalstīt dažādus nozares standarta vai patentētus drukāšanas protokolus, tostarp interneta drukāšanas protokolu, līnijas printera dēmona protokolu, NetWare, NetBIOS/NetBEUI vai JetDirect.

Drukas serveris var būt tīklā savienots dators ar vienu vai vairākiem koplietojamiem printeriem. Alternatīvi drukas serveris var būt īpaša ierīce tīklā ar pieslēgumu lokālajam tīklam un vienu vai vairākiem printeriem. Specializētās serveru ierīces parasti ir diezgan vienkāršas gan konfigurācijas, gan funkciju ziņā. Drukas servera funkcionalitāti var integrēt ar citām ierīcēm, piemēram, bezvadu maršrutētāju, ugunsmūri vai abām. Printerim var būt iebūvēts drukas serveris.

Visi printeri ar pareizo savienotāja tipu ir saderīgi ar visiem drukas serveriem; serveru ražotāji nodrošina saderīgu printeru sarakstus, jo serveris var neimportēt visas printera sakaru funkcijas (piemēram, signāls par zemu tintes līmeni).