Enkura iela

Vikipēdijas lapa
Enkura iela
Enkura iela
Enkura iela aiz krustojuma ar Ogļu ielu.
Skats Zvejnieku ielas virzienā.
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Ķīpsala
Garums 430 m
Joslu skaits 2
Segums asfalts, grants
Enkura iela Vikikrātuvē

Enkura iela ir vietējas nozīmes iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Tā sākas krustojumā ar Balasta dambi iepretim Daugavai, virzās Ķīpsalas rietumu virzienā, iela beidzas pie Zunda, ar brauktuvi ir savienota ar Ģipša ielu. Kopējais ielas garums ir 430 metri. Sastāv no divām braukšanas joslām. Ielā pārsvarā mazstāvu dzīvojamo ēku apbūve.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Enkura iela ir 380 metrus gara vietējas nozīmes iela Ķīpsalas centrālajā daļā. Kopējais ielas garums ir 430 metri, tā posmā no Balasta dambja līdz Zvejnieku ielai klāta ar asfalta segumu, šajā posmā pāra numuru pusē izbūvēta gājēju ietve (izņemot posmu pie ēkas Zvejnieku ielā 14a, nepāra numuru pusē — ietve no Balasta dambja līdz Ogļu ielai), atlikušajā ielas daļā — grants segums. Tā sākas krustojumā ar Balasta dambi iepretīm Daugavai un virzās rietumu-ziemeļrietumu virzienā kā asfaltēts ceļš. Ielas sākumdaļā nepāra numuru pusē atrodas „Ģipša fabrikas” dzīvojamo ēku un restorāna komplekss (adrese Balasta dambis 70), pēc kura seko krustojums ar Ogļu ielu, aiz kura iela pagriežas vairāk rietumu virzienā un ir izbūvēta ar kritumu. Nākamais krustojums ielai ir ar Zvejnieku ielu, tālāk iela turpinās kā grantēts ceļš, kas pieved pie vairākām dzīvojamajām ēkām un klostera. Enkura iela beidzas pie Daugavas attekas Zunda, ar brauktuvi ir savienota ar Ģipša ielu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iezīmēta Rīgas plānā 1876. gadā kā iela bez nosaukuma. 1881. gadā piešķirts nosaukums Enkura iela (Anker Strasse). Līdz 1940. gadam apbūve un oficiāla numerācija septiņos gruntsgabalos. Vācu okupācijas laikā nosaukums Ankerstrasse (Enkura iela). Pēckara gados iela minēta arī ar nosaukumu Enkuru iela.

Daugavmalā, iepretī Enkura ielai, līdz 40. gadiem atradās Ķīpsalas tvaikonīšu piestātne. Enkura ielas un Balasta dambja stūrī 30. gados atradās Ķīpsalas laikrakstu kiosks.

Enkura ielā 1 1930. gados dzīvoja Ķīpsalas smagais ormanis Ansis Krieviņš. Enkura ielā 6a 1920.—1930. gados darbojās rēdera Kārļa Purmaļa liellaivu un velkoņu transporta uzņēmuma kantoris.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Enkura iela ir savienota ar šādām ielām:

Infrastruktūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reliģiskas iestādes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Koordinātas: 56°57′29″N 24°04′57″E / 56.958°N 24.0826°E / 56.958; 24.0826