Erlitou kultūra

Vikipēdijas lapa
Erlitou kultūras atrašanās vieta un hipotētiskās robežas

Erlitou kultūra (ķīniešu: 二里头文化, Èrlǐtóu Wénhuà) ir Ķīnas Bronzas laikmeta kultūra, kas pastāvēja laikā starp 1900. un 1500. g.p.m.ē. Atrastie priekšmeti un pilsētu palieku apjoms liecina, ka šī bija pirmā valsts Ķīnā.

Erlitou arheoloģisko izrakumu vieta atrodas Henaņas provincē, netālu no Jaņši pilsētas. Erlitou kultūras paliekas atrastas arī blakus esošajās Šaņsji, Šaaņsji un Hubei provincēs.

Ķīnas arheologi ir izvirzījuši hipotēzi, ka Erlitou atraktās celtņu paliekas ir uzskatāmas par mītiskās Sja dinastijas valsts galvaspilsētu.[1]

Erlitou atklāja 1959. gadā. Šeit atrastas pils kompleksa un karalisko kapeņu paliekas. Atklātas daudzas bronzas priekšmetu darbnīcas, jo šeit vairumā izgatavoja rituālos bronzas traukus ding. Arheoloģiskā zona ir ap 3 kv.km liela.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Bronze Age Erlitou culture». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 1. februārī. Skatīts: 2015. gada 13. novembrī.
  2. «Rethinking Erlitou: legend, history and Chinese archaeology.». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 11. martā. Skatīts: 2015. gada 13. novembrī.