Visma Enterprise

Vikipēdijas lapa
SIA Visma Enterprise
Darbības joma informācijas tehnoloģijas
Dibināts 2005. gads (2007. gads)
Galvenais birojs Rīga, Karogs: Latvija Latvija
Produkti biznesa programmatūra
Mātes uzņēmums Visma
Nodaļas SIA FMS
Tīmekļa vietne visma.lv

SIA Visma Enterprise (agrākais nosaukums FMS) ir Latvijas uzņēmums, kas nodarbojas ar biznesa programmatūras izstrādi, IT projektu vadību, finanšu un grāmatvedības konsultācijām. Tas pieder Norvēģijas uzņēmumam Visma. Dibināts 2007. gadā. Uzņēmuma birojs atrodas Rīgā.

Visma Enterprise pazīstamākie produkti ir uzņēmuma resursu plānošanas sistēma Horizon un nelieliem uzņēmumiem paredzētā finanšu un grāmatvedības programma HorizonStart.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1991. gada 9. augustā tika dibināts uzņēmums SIA Fortek,[1] kas sākotnēji nodarbojās ar personālo datoru tirdzniecību, programmu izstrādi un programmatūras adaptāciju latviešu un krievu valodā. Tika sākts darbs pie grāmatvedības programmas izveides, kas izlaista 1993. gadā ar nosaukumu Apvārsnis un darbojās MS-DOS sistēmā. 1996. gadā Fortek kļuva par Vācijas uzņēmuma SAP biznesa pārvaldības sistēmas SAP R/3 ieviešanas partneri. 1998. gadā tika izlaista Apvārsnis versija Microsoft Windows videi.

2000. gadā Fortek apvienojās ar Igaunijas izņēmumu MicroLink un tika pārdēvēts par SIA Fortech. 2000. gadā tika izstrādāta vidējiem un nelieliem uzņēmumiem paredzēta grāmatvedības programmatūra UVIS. 2002. gadā Fortech tika pārdēvēts par SIA MicroLink System. 2003. gada jūlijā visi MicroLink grupas uzņēmumi Latvijā tika apvienoti vienā ar nosaukumu SIA MicroLink Latvia.[2]

FMS logotips

2005. gadā MicroLink tika sadalīts. 2005. gada 18. martā tika dibināts MicroLink Latvia meitas uzņēmums SIA FMS, atdalot tajā finanšu un grāmatvedības risinājumu izstrādi.[3] Nosaukums veidots pēc angļu nosaukuma Financial management solutions ("finanšu pārvaldības risinājumi"). 2006. gada 31. maijā FMS tika pārdots tā vadībai (viens no jaunajiem īpašniekiem bija Jānis Bergs, kurš atstāja Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja amatu).[4] 2006. gada nogalē kopā ar Lietuvas uzņēmumu Blue Bridge Lietuvā tika izveidots kopuzņēmums FMS Lietuva.[5]

2007. gada jūlijā no SIA FMS tika atdalīts uzņēmums SIA FMS Software, kas paredzēts produktu izstrādei. SIA FMS tika atstāta projektu vadība, finanšu un grāmatvedības konsultācijas un pašu izstrādāto, kā arī partneru MicroStrategy un Tekla risinājumu ieviešana.[6] Abiem uzņēmumiem kā mātes uzņēmums tika dibināts SIA FMS Group.

2008. gada 26. maijā programmai Apvārsnis tika mainīts zīmols, pārdēvējot to par resursu vadības sistēmu Horizon, jo tas bija orientēts uz starptautisko tirgu un tā funkcionalitāte atbilda uzņēmuma resursu plānošanas sistēmai.[6] 2009. gada programma UVIS tika pārdēvēta par Horizon Start.

2014. gada 18. jūnijā SIA FMS Software un SIA FMS tika pārdoti Norvēģijas uzņēmumam Visma. Līdz tam FMS un FMS Software lielākie īpašnieki bija Jānis Bergs (31,31 %) un Normunds Bergs (25,57 %); pārējie īpašnieki: Viesturs Birkants, Olafs Loits, Aleksis Orlovs, Uldis Putniņš, Jānis Rancāns, Aldis Silovs.[7] Abu uzņēmumu pārvaldīšanai jūnija sākumā tika izveidots Visma meitas uzņēmums Visma Latvia Holding.[8] 2014. gada 29. decembrī SIA FMS mainīja nosaukumu uz SIA Visma Enterprise.[9][10] 2015. gada 13. februārī tika veikta uzņēmumu apvienošana, Visma Enterprise pievienojot uzņēmumu FMS Software.[11]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]